Almatorta



Almatorta I.

Hozzávalók: 25 g margarint keverjünk habosra 100 g cukorral és 75 g sovány túróval. Adjunk hozzá 125 g lisztet és 2 ek. kókuszreszeléket. Tegyük lisztezett sütőformába.
1 apróra vágott almát keverjünk össze 1 ek. gyömbérlekvárral, kenjük a tortára és süssük 1 órát 175 C-os előmelegített sütőben.

Almatorta II. (Henry Elsjan)

Hozzávalók: 300 g liszt, 200 g porcukor, 175 g vaj, 2 tojás, 3-4 alma
Az almákat vágjuk szeletekre és tegyük egy tálba. Minden alma után szórjuk meg egy kis cukorral. Így kapunk 4 réteg cukrozott almát, ez lesz a töltelék.
A vajat vágjuk kis kockákra, adjuk hozzá a cukrot, és jól dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tojásokat, de egy keveset tegyünk félre későbbre. Keverjük hozzá a lisztet és dolgozzuk jól össze. Egy 24 cm-es sütőformát vajazzunk ki és béleljük ki a tésztával. a tészta kb. 15 %-át, hagyjuk meg. Töltsük meg a formát az almás keverékkel, és a maradék tésztából készítsünk rácsot a tetejére.  Kenjük meg a megmaradt tojással, és a tortát süssük 175 C-os előmelegített sütőben aranybarnára. Ha a torta elkészül vegyük ki a sütőből, és egy konyharuhával takarjuk le, így lassabban hűl.
 

Almatorta III.

Hozzávalók: 7,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 4 dl almalé, 15 dkg liszt, 2 tk. fahéj, 2 alma, 2 ek. gyömbérlé, baracklekvár.
A sütőt 160C-ra hevítjük. A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az almalét és egyenként a tojásokat. Belekeverjük a lisztet és a fahéjat. Kivajazott formába öntjük, a tetejét kirakjuk alma szeletekkel. 1 órát sütjük. Ha kivettük a sütőből a tetejét megkenjük gyömbérlével és baracklekvárral.