15 dkg rövid makaróni, 1 l víz, 1
dl tej 5 dkg vaj, 15 dkg darált hús, kis fej hagyma aprítva, 1 tojás, 1 mk
cukor, 1 kk. só, kevés bors.
A makarónit leöblítjük és a
tejjel elkevert sós, borsos vízben forrásig főzzük. Ekkor a víz nagyobb részét
leöntjük, a többiben főzzük tovább a makarónit. Fűszerezzük.
A húst és a hagymát gyengén
megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A tojást felverjük, és a hússal
együtt a tésztához keverjük. Ha szükséges, még fűszerezzük.
Kivajazott tálban, a sütőben kb.
1 óráig sütjük. Sütés előtt megszórhatjuk vajdarabkákkal.
Sajtos burgonyapüré-laaktikko -
Finnország
60 dkg püré, 1 dl tej, 1 tojás,
10 dkg reszelt sajt, bors, szerecsendió, fokhagymapor, 1 mk. só, 30 dkg virsli,
kevés vaj.
A hozzávalókat összekeverjük,
kivajazott tűzálló edénybe tesszük. Megszórjuk sajttal. A virsliket elfelezzük
és beágyazzuk a pürébe.
Forró sütőben kb. 20 percig
sütjük. Ha elkészült megszórjuk a maradék sajttal.
Gombás burgonya-laaktikko -
Finnország
8 szem burgonya, 2 hagyma, 1
paprika, 30 dkg gomba, 10 dkg füstölt sonka, 1 mk. só, fokhagymapor, bors, 4 dl
tej, 1 dl tejszín.
A burgonyát felszeleteljük, a
hagymát, gombát, paprikát, sonkát apró kockákra vágjuk.
A sonkát megpirítjuk, hozzáadjuk
a gombát, néhány perc múlva a hagymát. 5-10 percig pároljuk.
Tűzállóba rétegenként lerakjuk a
burgonyát, gombát, fűszereket. A felső réteg burgonya legyen, öntsük rá a
tejet, tejszínt.
Meleg sütőben 1-1,5 órán át,
sütjük.
(Finom, ajánlom.)