Hozzávalók: 25 dkg liszt,
késhegynyi só, 12 1/2dkg cukor, 1 ek. citromlé, 17 1/2dkg vaj, 1 tojás, kb. 1
ek. tej.
A lisztet keverjük össze a sóval,
cukorral és citromlével. Tegyük hozzá az apróra vágott vajat is. Hideg kézzel
jól gyúrjuk össze. A tojást is gyúrjuk hozzá. Jól dolgozzuk össze, és ha morzsás
adjunk hozzá tejet. Tegyük 1 órára, hidegre. A sütőformát kenjük meg vajjal és
nyomkodjuk bele a tésztát. Villával szurkáljuk meg, és az alábbi masszát tegyük
rá: 5 dkg reszelt mandulát vagy diót keverjünk össze 5 dkg cukorral, 1 tojással
és 1 tojás sárgájával, valamint 1 dl tejszínnel. Süssük meg a tortát kb. 25-35
percig előmelegített sütőben 180 fokon. Ha elkészült még 5 percig hagyjuk állni
a sütőben. A formában hagyjuk kihűlni. A tetejét eperrel és tejszínhabbal
díszítjük.