Hollandi mártásos zöldhagyma




Hozzávalók: 6 csokor újhagyma, 3 tojássárgája, 2 dl tej, 100 g vaj, só, bors
A megtisztított zöldhagymát sós vízben puhára főzzük, leszűrve forró tálra rakjuk. A tojássárgákat és a tejet összekeverjük, a vajat is beletéve gőz fölött sűrű mártássá főzzük. A tűzről lehúzva sózzuk, borsozzuk, és a forró hagymára öntjük. Készíthető póréhagymából is.

Hollandi mártás

Hozzávalók: Hollandi mártáshoz három evőkanál vaj, két evőkanál liszt, egy pohár tej, egy tojássárgája és két evőkanál citromlé kell.
Két evőkanál vajat olvasszon meg, adja hozzá a lisztet. Állandó keverés mellett pirítsa egy percig. Eressze fel a tejjel, majd sózza, borsozza. Még négy percig főzze állandóan keverve. A kikevert tojássárgájához öntsön kevés forró mártást, majd az egészet elvegyítve, főzze néhány percig. A tűzről levéve adja hozzá a megmaradt egy evőkanál vajat és a citromlevet. Ismét keverje simára a mártást.
Felhasználhat a töltött zsömléhez mirelit vegyes zöldséget is. Sós vízben főzze, majd kevés vajon pirítsa át.
A tepsibe tett fóliát, vajazza át, mielőtt beleteszi a zsömléket.
Tölthet tejbe áztatott zsömlébe cukorral, citromhéjjal és tojással kikevert túrót is.