Hozzávalók: 6 csokor újhagyma, 3
tojássárgája, 2 dl tej, 100 g vaj, só, bors
A megtisztított zöldhagymát sós
vízben puhára főzzük, leszűrve forró tálra rakjuk. A tojássárgákat és a tejet
összekeverjük, a vajat is beletéve gőz fölött sűrű mártássá főzzük. A tűzről lehúzva
sózzuk, borsozzuk, és a forró hagymára öntjük. Készíthető póréhagymából is.
Hollandi mártás
Hozzávalók: Hollandi mártáshoz
három evőkanál vaj, két evőkanál liszt, egy pohár tej, egy tojássárgája és két
evőkanál citromlé kell.
Két evőkanál vajat olvasszon meg,
adja hozzá a lisztet. Állandó keverés mellett pirítsa egy percig. Eressze fel a
tejjel, majd sózza, borsozza. Még négy percig főzze állandóan keverve. A
kikevert tojássárgájához öntsön kevés forró mártást, majd az egészet
elvegyítve, főzze néhány percig. A tűzről levéve adja hozzá a megmaradt egy
evőkanál vajat és a citromlevet. Ismét keverje simára a mártást.
Felhasználhat a töltött zsömléhez
mirelit vegyes zöldséget is. Sós vízben főzze, majd kevés vajon pirítsa át.
A tepsibe tett fóliát, vajazza
át, mielőtt beleteszi a zsömléket.
Tölthet tejbe áztatott zsömlébe
cukorral, citromhéjjal és tojással kikevert túrót is.