Hercegi torta (Fyrste kake)




Hozzávalók: 12 dkg hámozott mandula finomra darálva, 10 dkg cukor, 3-4 tojásfehérje, 2 egész tojás, 15 dkg vaj, 3 ek. kristálycukor, 15 dkg liszt, 6 ek. málnadzsem.
A mandulát, porcukrot, nem felvert tojásfehérjét, 5 dkg vajat összekeverünk.
Habosra keverjük a maradék vajat 3 ek. kristálycukorral, 1 tojással, liszttel. 15 percre hűtőbe tesszük.
Enyhén lisztezett zsírpapíron 25 cm átmérőjű, 2 cm vastag kör alakúra nyújtjuk a tészta 2/3-át. A papírral együtt tortaformába tesszük tésztás felével lefelé. Lehúzzuk róla a papírt.
A tésztára kenjük a dzsemet, erre a mandulakrémet.
Kinyújtjuk a maradék tésztát 2 cm vastagra, csíkokra vágjuk, ezt rácsosan a krémre tesszük.
Közepesen meleg sütőben 35-40 percig sütjük. Tortaszeletekre vágjuk.
(Nagyon finom, ajánlom.)
A legnagyobb norvég ünnep május 17. a norvég alkotmány napja. Ezen a napon hagyomány az előbbi két sütemény fogyasztása.