Hozzávalók (6-8 személyre): 600 g
champignon gomba, 1 nagy fej hagyma, 150 g paradicsompüré, 1 dl olaj, 2
babérlevél, 1 citrom, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, só, bors, kevés
porcukor vagy édesítőszer.
Elkészítés: Az olajon üvegesre
pároljuk a nagyon finomra megvágott vagy reszelt hagymát, rádobjuk az alaposan
megmosott - nem hámozott! -, nagyságuktól függően gerezdekre vagy nem túl
vékony szeletekre vágott gombát, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk
a paradicsompürét, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, a
kakukkfüvet, egy kevés őrölt borsot, és lassú tűzön, fedő nélkül puhára
pároljuk. Végül ízlés szerint sózzuk, és egy kevés cukorral vagy édesítőszerrel
ízesítjük - és valóban ízesítésről van szó, mert a cukortól nem lesz édes, csak
az étel zamata válik hangsúlyosabbá! Eltávolítjuk a babérlevelet, hagyjuk
kihűlni, üvegtálba szedjük, citromkarikával, petrezselyemlevéllel díszítjük.
Előételnek (ez esetben némi pirított kenyérrel) kínáljuk, de hideg sültek mellé
is kitűnő kíséret!