4 ek. zsiradék, 1 felaprított hagyma, 1
tojás, 1 dl tej, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 kk. só, csipet cukor, csipet
pirospaprika, bors, szerecsendió, 0,5 kk. darált hús (a svédek marhahúst használnak),
3 ek. liszt, 1 dl tejszín.
2 ek. zsiradékban megpároljuk a hagymát.
Villával felverjük a tojást, hozzátesszük a
tejet, zsemlemorzsát, 5 percig állni hagyjuk. Beletesszük a sót, fűszereket,
hagymát, húst. Jól összekeverjük. 2-4 cm-es gombócokat formálunk.
A hagymás lábasban a többi zsiradékon
megsütjük a gombócokat, meleg tálra tesszük.
A visszamaradt zsiradékban kicsit
megpirítjuk a lisztet, sózzuk, cukrozzuk, lassan hozzáadunk 2,5 dl vizet, majd
a tejszínt. Kevergetve besűrítjük.
A gombócokat a mártásba tesszük, de külön is
tálalhatjuk.
Az apró húsgombóc - a svéd smorgasbord
elengedhetetlen kelléke. A smorgasbord a hideg és meleg előételek együttese,
tulajdonképpen egy nagy büfé. Rendszerint egy hatalmas asztalra rakják ki a
legváltozatosabb, ínycsiklandó fogásokat, s vajas kenyérrel fogyasztják ezeket.