Királyi leves (Kongesuppe)




Hozzávalók: 3 ek. vaj (margarin vagy más zsiradék), 1 kis fej aprított hagyma, 3-4 sárgarépa apró kockára vágva. 5 ek. liszt, csipet erős pirospaprika, csipet bors, 2 db húsleveskocka, 0,5 kg darált marhahús, 4 ek. apróra vágott petrezselyem. 2 kk. só, 5 ek. zsemlemorzsa, 1 tojás, 0,5 doboz (vagy 20 dkg friss) mirelit zöldborsó, 3 ek. sherry (vagy vörös bor).
A vajban pároljuk meg a hagymát, répát, amikor barnul, tegyük bele a lisztet, paprikát, borsot, leveskockát, öntsük fel 1,5 l vízzel. Forrásig állandóan kevergessük, félig lefedve, lassú tűzön főzzük kb. 15 percig.
A húst gyúrjuk össze a petrezselyemmel, sóval, zsemlemorzsával, tojással. Kb. 25 gombócot formáljunk. 1-2 ek zsiradékban süssük körbe. Tegyük a levesbe a borsóval, sherryvel együtt. Kb. 15 percig főzzük.
Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.