Borsóleves (Erwtensoep)




Hozzávalók: 0,5 kg zöld színű sárgaborsó, 1 ek. só, csipet bors, - majoránna, 1 húsleveskocka, 0,5 - 1 kg oldalas 2-3 ujjnyi darabokra vágva, 2 közepes petrezselyemgyökér karikára szelve, 1 kisebb zeller kockára vágva (vagy zöldje), 1 közepes hagyma felkarikázva, 25-30 dkg füstölt kolbász karikára vágva, 5 dkg zsiradék, 1-4 szelet fehér kenyér, apróra vágott petrezselyem.
2,5 l vízben 1-1,5 óráig főzzük a borsót - takarékon, lefedve.
Beletesszük a sót, borsot, leveskockát, majoránnát, oldalast, és további 1 órán át főzzük.
Hozzáadjuk a répát, hagymát, zellert, kolbászt és még 0,5 óráig főzzük.
A kenyeret kockára vágjuk, megpirítjuk.
Tálalás: A levest kenyérkockákkal és hússal vagy a húst és a kolbászt külön, főtt burgonyával, pürével, valamilyen főzelékkel.