Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg
vaj, 4 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1 tojás, 4 ek. kristálycukor, 1 kk. só,
mandula-, dió- vagy lekvártöltelék, + 1 tojás, apróra vágott dió vagy mogyoró,
mandula, kristálycukor a tetejére.
3-4 ek. lisztet elkeverünk a
vajjal, 28 x 12 cm-es négyzetre formáljuk, zsírpapírba csomagoljuk, néhány
órára hűtőbe tesszük.
Feloldjuk az élesztőt 0,5 dl
meleg vízben. Ezt összeöntjük a tejjel, tojással, elkeverjük, majd a liszttel,
4 kk. cukorral összegyúrjuk. Kinyújtjuk, kb. 30 x 30 cm-esre, egyik felére
tesszük a vajas lisztet, félbehajtjuk. Négyzetté gyúrjuk, harmadára
összehajtjuk, zsírpapírba csomagoljuk, a hűtőbe tesszük 0,5 órára.
Úgy fordítjuk, hogy az oldalán
álljon, ismét négyzetesre nyújtjuk, kb. 0,5 cm vékonyra. Összehajtogatjuk,
becsomagoljuk, hűtjük.
0,5 óra múlva megismételjük,
hűtjük 2-3 órát.
1 cm-esre kinyújtjuk, kb. 8 x 8
cm-es négyzetekre vágjuk. Megtöltjük, és vagy középre hajtjuk a 4 sarkát, vagy
háromszöget, kiflit formálunk.
Tepsibe tesszük, felvert tojással
megkenjük, meghintjük vágott mandulával (dióval vagy mogyoróval),
kristálycukorral. Ha nem akarjuk azonnal sütni, 4-8 órára hűtőbe tesszük.
Előmelegített, forró sütőben
sütjük 5 percig, majd takarékon 10-15 percig, míg aranysárga lesz.
Töltelékek:
Mandulakrém (dió-, mogyorókrém):
25 dkg darált mandulát (diót, mogyorót), 20 dkg porcukrot tejszínnel simára
keverünk.
(Ajánlom, mert nagyon finom, bár
kissé macerás elkészíteni.)