Dán sárgaborsóleves




Hozzávalók: (8 személyre) 40 dkg füstölt oldalas, 40 dkg nyers csülök, 25 dkg sárgaborsó, 1 db zeller, 3 db sárgarépa, 3 db vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 1 cs. petrezselyem, 1-1 csipetnyi kakukkfű és őrölt fehér bors
A sárgaborsót néhány órára beáztatjuk, majd 1 és 1/4 liter vízben addig főzzük, amíg majdnem megpuhul. Közben a kétféle húst annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni, ha felforrt a habját leszedjük, és belerakjuk a zöldségeket. Egy és negyed órát lassan forraljuk. Közben a megpuhult zöldségeket kivesszük, de a húst addig pároljuk, míg teljesen meg nem puhult. A húslét a sárgaborsóra szűrjük, hozzáadjuk a kockára vágott főtt zöldséget, és összeforraljuk. A húst felszeletelve külön tálaljuk. Kenyeret és mustárt.  Tormát külön kínálunk hozzá.