ALAPTÉSZTA



Hozzávalók: 4 csésze (500 gr) liszt, 1 kiskanál só, 4 kanál olívaolaj, 1 csésze langyos víz vagy 2 felvert tojás és fél pohár víz, kis liszt a nyújtáshoz;
Elkészítés: Átszitáljuk a lisztet egy dagasztó tálba, beletesszük a sót, olíva olajat majd a vizet, vagy a tojásokat és a vizet. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg feszes, sima tészta lesz belőle. Letakarjuk és legalább fél órát, hagyjuk állni, mielőtt felhasználnánk.
Ebből a tésztából lehet több vékony lapot gyúrni vagy lehet két vastagabbat, attól függően, hogy milyen pitát szeretnénk. A lapok számának megfelelő számú darabra vágjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és felhasználjuk.
Ha egy kis ecetet teszünk az összetevőkhöz, megkönnyíti a tészta kinyújtását.
TANÁCS: A pita akkor az igazi, ha ropogós a teteje, alja és nincs „elázva”. Ehhez nagyon fontos, hogy az alsó lap is jól megsüljön, ehhez pedig, a legjobb, ha a pitát az alsó rácson sütjük. Mielőtt végleg kivesszük, megnézhetjük egy lapáttal óvatosan felemelve az alsó lapot, hogy meg van-e sülve. Ha nagyon erős tűzön sütjük, akkor megtörténhet, hogy megpirulnak a lapok, de belül a tészta sületlen marad. Ajánlatos mérsékelt tűzön, villanykályha esetében 180 fokon sütni. A pitánkat a sütőben felgyülemlett gőz is eláztathatja. Ezért mikor a pita kész van, ki kell rögtön venni a sütőből, és addig kell fedetlenül hagyni az asztalon, amíg teljesen kihűl. Akár egy kendővel való letakarás is a felső lap megpuhulását jelentheti, mert akadályozza a pitából felszabaduló gőzök gyors távozását.
A pitalapokat mirelit réteslapokkal lehet helyettesíteni.