Hozzávalók: 1 szárazbab, 300 gr
apróra vágott sárgarépa, hagyma, zellergumó, 3-4 turmixolt paradicsom vagy
paradicsomkonzerv, 2 cikk fokhagyma, kevés kakukkfű, 200 gr baconszalonna
vagy/és falusi kolbász, só, bors;
1. A babot előtte való estén beáztatjuk.
2. A következő napon hideg vízben feltesszük főni. Ha könnyebb,
diétásabb ételre vágyunk miután felfőtt az első levét leöntjük, ha nem, akkor
felfövés után hozzáadjuk a zöldségeket, fokhagymát, kakukkfüvet,
paradicsomlevet, sót, borsot és körülbelül fél órát főzzük
3. Olajban kisütjük a bacont és a kolbászt majd miután megpuhult
a bab, hozzáadjuk, az olajjal együtt. Még kicsit összerottyantjuk és már
tálalható is. Ha még hígítani akarnánk a levest, kevés forró vizet adhatunk
hozzá. Ha túl híg lenne, akkor egy kis lisztet elhabarunk a levével és
hozzáadjuk, összefőzzük.
Tálalás:
A mindennapi gyakorlatban
általában szalonna, kolbász nélkül készül és tálaláskor kísérője az
elmaradhatatlan feta sajt és sózott, füstölt hal, főleg a hering.