FÁSZOLÁDÁ (BABGÚLYÁS)



Hozzávalók: 1 szárazbab, 300 gr apróra vágott sárgarépa, hagyma, zellergumó, 3-4 turmixolt paradicsom vagy paradicsomkonzerv, 2 cikk fokhagyma, kevés kakukkfű, 200 gr baconszalonna vagy/és falusi kolbász, só, bors;
1.       A babot előtte való estén beáztatjuk.
2.       A következő napon hideg vízben feltesszük főni. Ha könnyebb, diétásabb ételre vágyunk miután felfőtt az első levét leöntjük, ha nem, akkor felfövés után hozzáadjuk a zöldségeket, fokhagymát, kakukkfüvet, paradicsomlevet, sót, borsot és körülbelül fél órát főzzük
3.       Olajban kisütjük a bacont és a kolbászt majd miután megpuhult a bab, hozzáadjuk, az olajjal együtt. Még kicsit összerottyantjuk és már tálalható is. Ha még hígítani akarnánk a levest, kevés forró vizet adhatunk hozzá. Ha túl híg lenne, akkor egy kis lisztet elhabarunk a levével és hozzáadjuk, összefőzzük.
Tálalás:
A mindennapi gyakorlatban általában szalonna, kolbász nélkül készül és tálaláskor kísérője az elmaradhatatlan feta sajt és sózott, füstölt hal, főleg a hering.