Hozzávalók: 70 dkg kis,
megtisztított polip, fél pohár olívaolaj, 1 db apróra vágott hagyma, 1 db piros
paprika vékony szeletekre vágva, 40 dkg paradicsomlé (nyáron mixerben
turmixolok friss paradicsomot), 3-4 gerezd széttört fokhagyma, fél pohár
fehérbor, ízesítők, kedv és ízlés szerint: csilipor, só, bors, más ízes, szagos
porok, szemek, 2 leveseskanál aprított petrezselyemzöld;
Elkészítés:
A fagyasztott polipokat egyben
betesszük a kuktába, és megfőzzük úgy, ahogy vannak. Utána még melegen levágjuk
a lábaikat, a középső részéből kiszedjük a szemeket és a maszatot a hasából,
utána pedig, kézzel szépen lesimítjuk a bőrt mindenhonnan, és olyan szép fehér
husi marad, mintha csirke lenne. A tappancsos bőr melegen nagyon egyszerűen
ledörzsölhető a húsról, kézzel.
Utána felvágjuk apróra és
megpirítjuk olajon. Az olajon kapatás következménye hogy a hús kicsit
megkeményedik, viszont nagyon ízletes. Aki inkább a vajpuha húst szereti, az ne
pirítsa meg olajon, hanem a megfőtt húst egyenesen használja fel úgy, ahogy a
továbbiakban leírom.
Hozzátesszük a többi hozzávalót,
felforraljuk, „eloltjuk” borral, utána még egy fél órát rotyogtatjuk. Közben a
levét úgy intézzük, hogy annyi főjön el belőle, amennyit akarunk, én hosszú
lére szoktam ereszteni, mert apró makarónival tálalom és az is felszív belőle
eleget. Az egésznek jó csípősnek kell lennie, és forrón kell tálalni, rászórva
a petrezselyemzöldet.