ÖRDÖG POLIPJA (HTÁPODI TU DIAVÓLU)



Hozzávalók: 70 dkg kis, megtisztított polip, fél pohár olívaolaj, 1 db apróra vágott hagyma, 1 db piros paprika vékony szeletekre vágva, 40 dkg paradicsomlé (nyáron mixerben turmixolok friss paradicsomot), 3-4 gerezd széttört fokhagyma, fél pohár fehérbor, ízesítők, kedv és ízlés szerint: csilipor, só, bors, más ízes, szagos porok, szemek, 2 leveseskanál aprított petrezselyemzöld;
Elkészítés:
A fagyasztott polipokat egyben betesszük a kuktába, és megfőzzük úgy, ahogy vannak. Utána még melegen levágjuk a lábaikat, a középső részéből kiszedjük a szemeket és a maszatot a hasából, utána pedig, kézzel szépen lesimítjuk a bőrt mindenhonnan, és olyan szép fehér husi marad, mintha csirke lenne. A tappancsos bőr melegen nagyon egyszerűen ledörzsölhető a húsról, kézzel.
Utána felvágjuk apróra és megpirítjuk olajon. Az olajon kapatás következménye hogy a hús kicsit megkeményedik, viszont nagyon ízletes. Aki inkább a vajpuha húst szereti, az ne pirítsa meg olajon, hanem a megfőtt húst egyenesen használja fel úgy, ahogy a továbbiakban leírom.
Hozzátesszük a többi hozzávalót, felforraljuk, „eloltjuk” borral, utána még egy fél órát rotyogtatjuk. Közben a levét úgy intézzük, hogy annyi főjön el belőle, amennyit akarunk, én hosszú lére szoktam ereszteni, mert apró makarónival tálalom és az is felszív belőle eleget. Az egésznek jó csípősnek kell lennie, és forrón kell tálalni, rászórva a petrezselyemzöldet.