Ezt a leves igaziból nem láttam
tavernákban. Télen szokták fogyasztani, előnye hogy roppant egyszerű, hamar el
lehet készíteni, és isteni íze van. Én egyszer megpróbáltam jó magyarosan
teletömni zöldséggel de annak már más íze lett. Ezt így kell elkészíteni,
bármilyen szokatlannak is tűnik, zöldségek nélkül. Még annyit jegyeznék meg,
hogy ezt a levest azonmód forrón jó fogyasztani ugyanis a rizs tudvalevőleg
azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy megszívja magát és megduzzad. Én, ha
nem rögtöni fogyasztásra készítem, akkor csak 1 csupor rizst főzők bele, ha
pedig rögtön tálalom, akkor kettőt, hogy jó sűrű legyen. Kell egy kis
gyakorlat, ahhoz hogy a rizs mennyiségét eltaláljuk. Állagra a leves hasonlít a
halleveshez.
Hozzávalók: 1 egész konyhakész
csirke, ízlés szerint só, bors, rizs (1-2 kávéscsésze), 2 tojás, 2 citrom;
Elkészítés: A csirkét egészben
(jól megmosva, tisztítva) fazékba vagy kuktába teszem és felöntöm annyi vízzel,
amennyi levest szeretnék, a legjobb, ha jól ellepi a csirkét. Sót, borsot
teszek hozzá és készre főzőm. Ezután kiveszem a fazékból, esztétikus okokból
kifolyólag lehetőleg egészben és beleteszem egy tűzálló edénybe, majd bedugom a
sütőbe, és pirosra sütöm. Időközben a visszamaradt csirkelevet leszűröm, majd
belefőzöm a rizst. Elkészítem a citromos-tojást. Két tojást felverek habosra,
két citrom levét hozzáöntöm, miközben villával enyhén tovább habarom
Mikor kész a rizs, lehúzom a
tűzről, várok pár percet, hogy ne főjön, majd a hőmérséklet-kiegyenlítés elvét
alkalmazva (a tányérba lassacskán a citromos öntethez öntöm a forró levest),
beleöntöm a levesbe a citromos öntetet. Ha mindent helyesen végeztem el egy jó
habos sűrű leves az eredmény. Még egyet rottyintok rajta, majd tálalom.
Tálalás: A húst kivesszük a
sütőből, és az asztalra helyezzük, még jobb, ha előtte ízlésesen darabjaira
vágjuk, hogy ne a család többi tagja trancsírozza szét hozzá nem értően, a
levest pedig, levesestányérokba mérjük, borsozzuk. Mivel sűrű, laktató, nem jár
hozzá második, egytálételként fogyasztják.