Hozzávalók: 6 személyre: 1 db
fácán, 15 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 0,5 dkg pirospaprika, 0,3 dkg
törött bors, 25 dkg paradicsom, 25 dkg zöldpaprika, 3 dkg só, 60 dkg rizs, 15
dkg vöröshagyma.
Elkészítés: A fácánt
megtisztítjuk tollaitól, fejét és csüdjét levágjuk - a szívén és zúzáján kívül
- a belső részét eltávolítjuk. A fácánt 5-6 dekás darabokra szétvágjuk, és
hideg vízben áztatjuk. Lábasban zsíron apróra vágott füstölt szalonnát sütünk,
és 1 fej vöröshagymát vágunk hozzá, melyet szalmasárgára pirítunk, és
pirospaprikát szórunk rá. Ebbe tesszük bele az összevágott fácánhúst, felöntjük
csontlével, kellően megsózzuk, késhegynyi törött borssal meghintjük, és fedő
alatt pároljuk. Mielőtt teljesen puha lenne, zöldpaprikát és paradicsomot
teszünk bele. Egy másik edényben zsíron rizst pirítunk, és amikor üvegesedni
kezd, a fácánhoz öntjük. Csontlével feleresztjük, és együtt pároljuk puhára.