SÓS TEJESPITA (ÁLMIRI GÁLÁKTÓPITÁ)



Hozzávalók: 7-8 vékony réteslap, 2 kanál vaj a krémbe, fél vaj olvasztva vagy csésze olaj a lapok kenéséhez,
10 leveseskanál liszt, 6 csésze tej, 300 gr feta sajt, 4 tojás, só, bors, őrölt szerecsendió, szezámmag;
Elkészítés:
1.       Elkészítjük a krémet. A tejből elveszünk egy csészével, ebben feloldjuk a lisztet, úgy, hogy lassan töltögetjük a liszthez a tejet, miközben fakanállal kavarjuk, hogy ne csomósodjon meg. A tej megmaradt részét a tűzre tesszük, és még mielőtt felforrna, hozzátesszük a feloldott lisztet. Megsózzuk (fél kiskanál tengeri só), borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk, és kavargatva besűrítjük, mint a besamel krémet. Mikor besűrűsödött levesszük, beletesszük a két kanál vajat és kihűtjük.
2.       Miután kihűlt a krém, hozzátesszük a 4 felvert tojást, lassacskán és állandóan kavargatva, hogy a tojások jól elkeveredjenek a krémmel.
3.       Egy nagyobb tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal és leterítjük az első réteslapot, a kilógó részeket kihajtva a tepsi szélére, ezt megkenjük megint olajjal-vajjal, majd erre rátesszük a második lapot, megkenjük, erre jön a harmadik lap, ezt is kenjük, majd megszórjuk morzsolt fetával. A következő 3-4 lapot így megkenjük és megszórjuk fetával, majd a legfelsőre a fetára öntjük a krémet. Minél nagyobb a tepsi annál vékonyabb lesz a krémes rész, ezt majd ízléstől függően is be lehet állítani családon belül. Általában kedvelt a vékonyabb krémű pita. A sűrű krémet tehát beöntjük a felső lapra, elegyengetjük egy nagy kanállal, a széleket bedugdossuk, vagy levágjuk, megszórjuk szezámmaggal és betoljuk a sütőbe, alsó rácson addig sütjük, amíg a teteje és az alja szépen megpirul.
4.       Inkább hidegen fogyasztják, mert akkor már könnyen lehet vágni, és a krém is megdermed, könnyen kezelhető.