TÖLTÖTT CUKKINIK SÜTŐBEN (KOLOKITHÁKJÁ GÉMISZTÁ SZTO FURNÓ)



Hozzávalók: (6 személyre), 1.5 kg közepes cukkini, 1 teáscsésze olívaolaj, 1 apróra vágott hagyma, 1/2 kg darált marhahús só, bors, petrezselyemzöld apróra vágva, 2 nagy kétszersült vagy ennek megfelelő száraz kenyér, 1/2 csésze tej, 1 csésze puha reszelt sajt, besamel krém;
1.       A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk, levágjuk a végüket. Hosszában egy hosszú csíkban levágjuk mindegyikről a héját, majd megfőzzük őket. Ehhez sós, lobogó vízbe tesszük a cukkiniket, és körülbelül 8 percig főzzük, hogy megpuhuljanak, de ne főjenek szét. Kivesszük a cukkiniket a vízből, leszűrjük, majd egy kiskanállal a levágott csík mentén kivájjuk a belsejüket. A tepsit kikenjük a zsiradékkal és lehelyezzük a cukkiniket, a kivájt részükkel felfele, egymás mellé.
2.       Zsiradékban, olajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a darált húst, és addig pirítjuk kavargatva, amíg a hús kifehéredik. Fontos a kavarás, mert ha nem, akkor a hús összeáll galacsinokba. Hozzáteszünk egy kiskanál sót, borsot, a petrezselyemzöldet és egy kis vizet. Hagyjuk lassú tűzön főni körülbelül fél órát. Levesszük a tűzről.
3.       A kétszersülteket tejbe áztatjuk, hozzá adjuk a húshoz. A masszához adjuk a sajt 3/4-ét és a tojást. Jól összekavarjuk, majd megtöltjük vele a cukkiniket. Minden cukkinit leöntünk besamel mártással, megöntözgetjük a maradék olajjal, és közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük.
Megj.: Kedvelt megoldás hogy a cukkinik közötti és körüli szabad helyet kihasználva a tepsiben, kockákra vágott krumplit szurkálnak közéjük. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, akkor a krumplikat egy tálban felvágjuk és megsózzuk, borsozzuk alaposan, majd miután beszurkáltuk őket az étel közé, a tepsibe vizet öntünk, jó egy ujjnyit. Ez szükséges ahhoz, hogy a krumplik is megfőjenek, és finom szaftos maradjon az étel.