Hozzávalók: 1 kiló tisztított
garnélarák, csipet rozmaring, egy kis darabka fahéj (elhagyható), 1-2 gerezd
fokhagyma apróra vágva, olívaolaj, egy 25 dekás paradicsomkonzerv, 3-4
szegfűszeg (elhagyható);
Elkészítés:
1. Ha mélyhűtött a rák, akkor egyenesen bele lehet majd zúdítani
a lábosba, ha friss, akkor először meg kell mosnunk a rákokat, majd puhulásig
főzzük őket sós vízben (körülbelül 10 perc), utána leszűrjük és lehántjuk a
„páncéljukat”.
2. Egy kevés olajat felhevítünk, mikor forró belezúdítjuk a
felmixelt paradicsomokat vagy a kész paradicsomlevet, fűszerezzük a megadott
fűszerekkel vagy mással, ízlés szerint, és addig rotyogtatjuk, amíg kicsit a
leve elfő. Ha a rákot előfőztük, akkor elég, ha pár percet csak összefőzzük a
szósszal, ha mélyhűtött, akkor a szósszal együtt főzzük körülbelül 10 percet,
míg a rákok megpuhulnak.
3. A lényeg hogy a rák puha legyen, és a szósz pedig, ne túl
leves.
4. Főtt rizzsel tálaljuk. A képen friss káposztasaláta van hozzá,
frissen reszelt murokkal, citromlével és olívaolajjal leöntve.