A görög hallevest általában a
tőkehalból, piros halból vagy a skorpióhalból készítik. Igazság szerint
akármilyen hal jó de ezek adják a legízletesebb levest. A görög halleves
tulajdonképpen húsleves halból, de talán még jobban talál rá a román csorbához
való hasonlítás, persze a halhússal kiegészítve.
Hozzávalók: Egy 4 személyes
családnak biztosan kell bele 2 darab tőkehal. Ezen kívül pedig, jó sok
leveszöldség: 4-5 közepes krumpli egyben megpucolva, megmosva, 2- 3 fej hagyma
pucolva, megtisztítva egészben, 1 kötés zellerzöld, 1 kötés petrezselyemzöld,
mehet bele zellergumó is, ízlés szerinti mennyiségben, 5-6 sárgarépa egészben,
só, bors;
Elkészítés
1. A zöldségeket odateszem főni. Én 6 literes kuktában szoktam,
sípolás után 1-es fokozatra állítva, 10 percig a kukta zöldségfőző szelepével.
2. Kiengedem a kuktából a gőzt, kiveszem a zöldségeket,
beleteszem őket egy szitába, hogy lefolyjon a levük. A kuktában maradt
zöldséglében megfőzöm a megtisztított, megmosott halakat. Én a halat is
kuktában szoktam, sípolás után még 10 percig.
3. Kiengedem a kuktából a gőzt, kiveszem a halakat. A levet
leszűröm és visszateszem főni. Mikor megint felfőtt, rizst teszek bele, annyit
hogy ne legyen túl sűrű, de túl híg sem a leves (egy csésze).
4. Amíg a rizs fő, lecsontozom a halakat, a húsukat egy tálra
teszem, és beteszem csukott helyre, vagy lefödöm, hogy ne száradjon ki a hús.
5. Elkészítem a citromos-tojást. Két tojást felverek habosra, két
citrom levét hozzáöntöm miközben villával, enyhén tovább habarom.
6. Mikor kész a rizs, lehúzom a tűzről, várok pár percet, hogy ne
főjön, majd a hőmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva (a tányérba lassacskán a
citromos öntethez öntöm a forró levest), beleöntöm a levesbe a citromos
öntetet. Ha mindent helyesen végeztem el egy jó habos sűrű leves az eredmény.
Még egyet rottyintok rajta, majd tálalom.
Tálalás: A legtöbb családnál a
húst külön tálban leöntik citromlé-olívaolaj öntettel (két közepes citromnak a
levét kinyomom, a citromlébe teszek egy jó csipet oregánót, majd egy villával
felverve hozzáöntök annyi olívaolajat, hogy jól besűrűsödjön) sózzák,
borsozzák. Külön tálban tálalják a zöldségeket ugyanígy leöntve citromos-olajos
szósszal, a sűrű habos levest, amit rögtön kell fogyasztani, pedig tányérokban
felszolgálják. A citromos olívaolajas öntet, ha jól van elkészítve olyan jó
sűrű állagú, mint egy mártás.