Hozzávalók: 1.5 kg közepes padlizsán,
0.5 kg kerek szeletekre vágott hagyma, 1.5 kg túlérett paradicsom, 5 cikk
fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, 3 csésze olívaolaj, só, bors, kevés
vadmenta (elhagyható), 1 mokkáskanál cukor;
1. Megmossuk a padlizsánokat, leszedjük a szárukat, sipkájukat,
hosszában félbe vágjuk. Sós vízbe áztatjuk őket körülbelül egy órára.
2. Kivesszük a padlizsánokat sós vízből, lecsorgatjuk,
kinyomogatjuk két tenyerünk között, majd szárazra törüljük. Kisütjük őket forró
olajon. Egymás mellé helyezzük a fél padlizsánokat egy tepsibe, a vágott felükkel
felfele, a belüket kiszedjük kiskanállal.
3. A paradicsomokból 3-4 darabot karikára vágunk, a többit
felturmixoljuk. Egy lábosban megfuttatjuk olajon az apróra vágott hagymát,
hozzátesszük a végén a fokhagymát, a turmixolt paradicsomokat, a petrezselyemzöldet,
vadmentát, sót, borsot, cukrot és a padlizsánok belét. Körülbelül 20 percig
főzzük, amíg jól besűrűsödik.
4. Megtöltjük a padlizsánokat a jól besűrűsödött mártással, rájuk
helyezzük a paradicsomkarikákat, és közepes sütőben körülbelül 45 percig
sütjük. Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.