IMÁM BÁJLDI (PARADICSOMOS PADLIZSÁN, SÜTŐBEN)



Hozzávalók: 1.5 kg közepes padlizsán, 0.5 kg kerek szeletekre vágott hagyma, 1.5 kg túlérett paradicsom, 5 cikk fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, 3 csésze olívaolaj, só, bors, kevés vadmenta (elhagyható), 1 mokkáskanál cukor;
1.       Megmossuk a padlizsánokat, leszedjük a szárukat, sipkájukat, hosszában félbe vágjuk. Sós vízbe áztatjuk őket körülbelül egy órára.
2.       Kivesszük a padlizsánokat sós vízből, lecsorgatjuk, kinyomogatjuk két tenyerünk között, majd szárazra törüljük. Kisütjük őket forró olajon. Egymás mellé helyezzük a fél padlizsánokat egy tepsibe, a vágott felükkel felfele, a belüket kiszedjük kiskanállal.
3.       A paradicsomokból 3-4 darabot karikára vágunk, a többit felturmixoljuk. Egy lábosban megfuttatjuk olajon az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a végén a fokhagymát, a turmixolt paradicsomokat, a petrezselyemzöldet, vadmentát, sót, borsot, cukrot és a padlizsánok belét. Körülbelül 20 percig főzzük, amíg jól besűrűsödik.
4.       Megtöltjük a padlizsánokat a jól besűrűsödött mártással, rájuk helyezzük a paradicsomkarikákat, és közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.