Hozzávalók: 1 polip egészben,
(körülbelül 2 kilós), fél csésze jó minőségű ecet, 4-5 fekete borsszem, só,
olívaolaj, 1-2 csipet oregano;
Elkészítés:
1. Ha fagyasztott a polip, akkor éjszakára kivesszük a
fagyasztóból és hagyjuk a konyhapulton kiengedni. Jól megmossuk, megfordítjuk
(olyan, mint egy zacskó) majd a testéből kivesszük a beleket, a szemeket és a
szájából a fogakat. Odatesszük főni bő vízben.
2. Miután pár percig forrt, kivesszük, leszűrjük, lemossuk, majd
újabb bő forrásban lévő vízbe megint feltesszük főni, hozzátesszük a borsot,
kevés sót és az ecetet. Lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul.
3. Mikor már puha, kivesszük, leszűrjük róla a vizet, és ujjnyi
darabokra vágjuk. Ekkor, aki nem szereti a tapadó felületekkel ellátott bőrét,
simán lehúzhatja róla és marad a fehér, csirkehúshoz hasonló húsa.
4. A darabokra vágott puha húst egy tálba tesszük, majd leöntjük
olívaolaj - oregáno - ecet keverékével, hogy a húst ellepje. Ebben a páclében
legalább egy napot hagyjuk (hűtőben) majd másnap tálaljuk. A páclében a
hozzávalókat ízlés szerinti mennyiségben kell fölhasználni, de ez az étel jó
savanykásan fogyasztandó, előételként.
Megjegyzés: Minél frissebb a
polip annál keményebb a húsa. Ezért ha nem fagyasztottból készítjük, akkor több
idő kell a főzéshez.