Ez különösen finom sör-, vagy
borkorcsolya. Kedvelt étel olyan ünnepnapokon mikor a húsevést tiltja a vallás.
Hozzávalók: 3-4 közepes tőkehal
(friss, fagyasztott vagy sózott), 4 tojás, 1 borospohár olaj, 1 pohár liszt, 1
pohár sör, bors, és só, ha szükséges
Elkészítés:
Ha sózott halat vásárolunk, akkor
azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át, áztatni (de még
jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet. Mikor a só már
kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény
megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor
egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből, akkor,
csak a tisztítással kell, bajlódjunk.
Miután a húst leválasztottuk a
csontról, és apró darabokra vágtuk, összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
Gyakorlott háziasszonyok látni fogják, ha valamiből még kell, ahhoz, hogy jól
összeálljon a massza, amikor is hosszúkás, „mititei” alakú fasírtokat
formálunk. Majd ezeket kisütjük forró és bő olajban.