CUKKINISPITA (PITÁ APÓ KOLOKITHÁKJÁ)



A cukkínis-pite rétestésztából készül. Én és a családom a vékony tésztalapokat kedveljük, ezekből 4 darabot szoktam a tepsi aljába teríteni, 4 darabot pedig, a töltelék tetejére.
A rétestészta készítését leírom az alapreceptek fejezetben.
Hozzávalók: 1 adag rétestészta (fél kiló), 1.5 kiló cukkíni, 400 gr fetasajt apróra morzsolva, 4 tojás, 2 fejes hagyma apróra vágva, 1/2 marék friss apróra vágott ánizs vagy kapor, só, bors, olívaolaj Elkészítés Előkészítjük a réteslapokat.
Amíg a réteslapok pihennek, vagy kiengednek, ha fagyasztottat vettünk, elkészítjük a tölteléket, a következő módon. Megmossuk a cukkíniket és lereszeljük őket a reszelő nagylyukú részén. Beletesszük egy szitába és kinyomogatjuk türelemmel belőlük a levet. Egy nagyobb tálba zúdítjuk, hozzáadjuk a fetasajtot, az enyhén felvert tojásokat, a hagymákat, a friss ánizst és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Mindent jól összekavarunk.
Egy tepsit megolajozunk, majd lefektetjük az első réteslapot. Ezt megkenegetjük bőven olajjal és ráfektetjük a következő lapot, ezt addig folytatva, amíg az első adag réteslap elfogy. Erre ráfektetjük egyenletesen elsimítva a tölteléket. Ezt beborítjuk a következő adag réteslappal, az előbbiekben leírt módon. Aki szereti, ha szép színe van, megkenheti a felső megolajozott réteget vízzel hígított tojásfehérjével, én csak olajosan szoktam megsütni.
Ezután vagy a szeleteket jelző csík mentén bevágjuk a tésztát, vagy villával megszurkáljuk, hogy a gőz el tudjon távozni, és ne emelje meg a piténk felső réteg lapját.
Közepes sütőben szép pirosra sütjük.
Tipp: jó, ha a legalsó létrafokon sütjük, hogy az alsó lap is jól átsüljön, és szép piros legyen.