Hozzávalók: fél kg sózott
tőkehal, kb. 24 db friss zöldsaláta levél, (a nagy, sötétzöld fajtából), 1 kis
csésze rizs, 1 db lereszelt hagyma. Egy kevés fokhagymapor, 4-5 db zellerszál,
levelekkel, apróra vágva, egy kevés bors, só. 1 db lehéjazott, és apróra vágott
paradicsom, 3 kanál olíva zsír, (ha nincs kéznél, használjunk olajat), 1 doboz
paradicsomkonzerv, (200 ml), darabos paradicsomokkal
Elkészítés:
Ha sózott halat vásárolunk, akkor
azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át, áztatni (de még
jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet. Mikor a só már
kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény
megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor
egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből, akkor
csak a tisztítással kell, bajlódjunk.
Ezek után lehúzzuk a hal bőrét,
kicsontozzuk, és a húst apróra vágjuk. Leforrázzuk a salátaleveleket és
lefolyatjuk róluk a vizet. Összekeverjük a haldarabokat a rizzsel, hagymával,
fokhagymával, zellerrel és a paradicsommal. Megkóstoljuk (fontos, mert nem
lehet tudni kinek mennyire sikerül a sótalanítás, lehet teljesen sótalan lesz,
vagy elég sós), sózzuk (ha még kell), borsozzuk.
Minden salátalevél közepébe
teszünk egy adag masszát, és begöngyöljük. Egymás mellé helyezzük őket egy
fazékba, leöntjük a zsírral, hozzáadjuk a paradicsomszószt (turmixolt
paradicsomok frissen vagy konzervből), só, bors, letakarjuk egy tányérral őket
nyomatéknak és hagyjuk lassú tűzön fortyogni kb. egy fél órát.