Hozzávalók: 400-450 gr friss
szardínia a nagyobbacska fajtából, 3 közepes paradicsom, 100 ml olívaolaj, 2
kanál citromhéj reszelék, 1 kanál oregano, 2 kanál petrezselyemzöld apróra
vágva, 2.5 kanál citromlé, 2 cikk préselt fokhagyma;
Elkészítés:
1. Levágjuk a szardíniák fejét, a hátuktól kezdve így a fejjel
együtt egy finom mozdulattal a belsőségeket is kihúzzuk. Jól átmossuk és
megtisztítjuk őket folyó víz alatt.
2. Szétnyitjuk őket, mint egy könyvet, kivesszük a gerincüket, a
farkukat levágjuk ollóval, és a mellrészt megtisztítjuk az esetleges
szálkáktól.
3. Olyan tepsit keresünk a háztartásban, amelyikbe beleférnek így
kinyitva, vagy két tepsit használunk. Egymás mellé helyezzünk két
paradicsomszeletet. Erre rátesszük a kinyitott halat, szürke felével felfele.
Az olajat a citromlével, villával összehabarjuk, beletesszük a
citromhéjreszeléket, fokhagymát majd ezzel leöntjük az egymás mellé helyezett
halakat. Megszórjuk őket petrezselyemmel, oregánóval és erős sütőben körülbelül
8-10 percig sütjük.
4. Frissen, melegen tálaljuk.