OREGANÓS SZARDÍNIA (SZÁRDÉLLESZ ME RIGÁNI)



Hozzávalók: 400-450 gr friss szardínia a nagyobbacska fajtából, 3 közepes paradicsom, 100 ml olívaolaj, 2 kanál citromhéj reszelék, 1 kanál oregano, 2 kanál petrezselyemzöld apróra vágva, 2.5 kanál citromlé, 2 cikk préselt fokhagyma;
Elkészítés:
1.       Levágjuk a szardíniák fejét, a hátuktól kezdve így a fejjel együtt egy finom mozdulattal a belsőségeket is kihúzzuk. Jól átmossuk és megtisztítjuk őket folyó víz alatt.
2.       Szétnyitjuk őket, mint egy könyvet, kivesszük a gerincüket, a farkukat levágjuk ollóval, és a mellrészt megtisztítjuk az esetleges szálkáktól.
3.       Olyan tepsit keresünk a háztartásban, amelyikbe beleférnek így kinyitva, vagy két tepsit használunk. Egymás mellé helyezzünk két paradicsomszeletet. Erre rátesszük a kinyitott halat, szürke felével felfele. Az olajat a citromlével, villával összehabarjuk, beletesszük a citromhéjreszeléket, fokhagymát majd ezzel leöntjük az egymás mellé helyezett halakat. Megszórjuk őket petrezselyemmel, oregánóval és erős sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük.
4.       Frissen, melegen tálaljuk.