MUSZAKA



A muszaka a turisták által jól ismert eledel, elkészítése elég sok időt is munkát igényel ezért a legjobb 2 napra időzíteni a vele kapcsolatos munkákat.
Hozzávalók: 3 kg lila, kövér padlizsán, 1 kg krumpli, 30 dkg zsíros reszelt sajt, só, bors, olívaolaj
A darált húshoz: 1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül), 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv, 2 hagyma, fél pohár fehérbor, 2 babérlevél, só, bors, olaj, 2 tojás, 2 leveseskanál reszelt sajt;
Besamelhez: 3 kanál liszt, 1 l tej, 2 tojássárga, 1 csésze reszelt sajt,
1.       A darálthúst legjobb azelőtt való nap elkészíteni. Olajat hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst, és gyorsan kevergetjük, amíg kifehéredik, hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát, és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.
2.       Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra, és süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat.
3.       Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.
4.       Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük.
Megj: Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a „nehéz” ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki, hanem grillen, a sütőben. Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni.