A muszaka a turisták által jól
ismert eledel, elkészítése elég sok időt is munkát igényel ezért a legjobb 2
napra időzíteni a vele kapcsolatos munkákat.
Hozzávalók: 3 kg lila, kövér
padlizsán, 1 kg krumpli, 30 dkg zsíros reszelt sajt, só, bors, olívaolaj
A darált húshoz: 1 kg darált hús
(eredetileg marhahússal készül), 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv, 2 hagyma,
fél pohár fehérbor, 2 babérlevél, só, bors, olaj, 2 tojás, 2 leveseskanál
reszelt sajt;
Besamelhez: 3 kanál liszt, 1 l
tej, 2 tojássárga, 1 csésze reszelt sajt,
1. A darálthúst legjobb azelőtt való nap elkészíteni. Olajat
hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst, és gyorsan kevergetjük, amíg
kifehéredik, hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az
apróra vágott hagymát, és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma
is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb, ha friss, túlérett
paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot,
bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi és már nem folyós.
Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a
reszelt sajtot.
2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt,
besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok
azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána
mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A
megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk
karikákra, és süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat.
3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy
margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos
kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam,
mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek
hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd
hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt
sajtot ízlés szerint.
4. Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe
sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos
besamel. Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük.
Megj: Úgy lehet könnyebben
emészthetőbbé tenni ezt a „nehéz” ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük
ki, hanem grillen, a sütőben. Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni
egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni.