Hozzávalók: 1-1.200 kg marhahús,
500 gr durumlisztes rizstészta, 1 apróra vágott hagyma, olívaolaj (4-5
leveseskanál), 4-5 friss, túlérett paradicsom turmixolva, vagy 1 db 400 gr-os paradicsomkonzerv, 1-2
babérlevél, só, bors, ízlés szerinti mennyiségben, reszelt sajt (elhagyható);
Elkészítés: A marhahúst darabokra
vágjuk, majd megszurkáljuk, és a lyukakba fokhagymákat szúrunk. Kisütjük erős
tűzön. Kivesszük a húsdarabokat egy külön tálba, majd a forró olajban
megfuttatjuk a hagymát, majd belezúdítjuk a paradicsomokat, sózzuk és
borsozzuk. Visszatesszük a húsdarabokat, feltöltjük annyi vízzel, hogy a húst
éppen hogy ellepje, és körülbelül egy órát főzzük lassú tűzön. Ha kuktafazékban
készül, értelemszerűen kevesebb ideig kell főnie.
A főzési idő leteltével áttesszük
az ételt egy agyagedénybe (vagy tepsibe, ha nincs fedős agyagedényünk).
Hozzátesszük a babérlevelet és a rizstésztát, majd előmelegített sütőben
körülbelül 1 órát sütjük, amíg megpuhul a rizstészta. Ha időközben elfőné a
levét, még mielőtt a tészta megpuhulna, forró vízzel pótoljuk. Melegen
tálaljuk, reszelt sajttal leszórva.