A gyuvecs csak akkor sikerül, ha az
alapanyagok mennyiségét és a rétegezés sorrendjét szigorúan betartjuk: 75 deka
paradicsom, 50 deka zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma meg 2 deci nyers rizs
és 4 nagy szelet sertéskaraj vagy hosszúkaraj kell hozzá. A hozzávalókat
megtisztítjuk, és karikára vágjuk. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, a
hagymakarikák felét az aljára terítjük. Erre a paradicsomszeletek fele, majd a
rizs fele, rá a zöldpaprika fele kerül. A húst kiverjük, és a paprikára
fektetjük, a paprika maradékát, rá a rizst terítjük, és a paradicsom
maradékával, majd a hagymával fejezzük be a rétegezést. Soronként kissé
megsózzuk, és az egészet négy deci fejföllel leöntjük. A tálat lefedve forró
(200 fokos) sütőbe toljuk, és körülbelül egy óra hosszat sütjük, Végül a fedőt
levéve a levét elpárologtatjuk, a tetejét kissé megpirítjuk.