Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg hosszú szemű
rizs, 4 közepes paradicsom, 25 dkg csiperkegomba, 7 dkg fekete olajbogyó, 1
gerezd fokhagyma, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál majonéz, 1,5 dl joghurt, 3
evőkanál ketchup, ½ citrom leve, ½ csokor petrezselyemzöld, ½ csokor
metélőhagyma, só, fehér bors
Elkészítés: A rizst forrásban lévő, sós
vízben, fedő alatt, kis lángon kb. 20 percig pároljuk. A paradicsomokat
gömbölyűbb felükön késsel keresztben bevágjuk. Forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a
héját, majd a húsát cikkekre vágjuk. Az olajbogyót lecsöpögtetjük, kimagozzuk,
és nagyobb darabokra vágjuk. A megtisztított, megmosott gombát vékonyan
felszeleteljük, és citromlével meglocsoljuk. A zöldfűszereket megmossuk,
lerázzuk, majd felaprítjuk. A majonézt kikeverjük a tejföllel, a joghurttal és
a ketchuppal. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a zöldfűszerekkel
ízesítjük. A rizst összevegyítjük a gombával, a paradicsommal és az
olajbogyóval. Összekeverjük 4 evőkanál majonézmártással, majd legalább 20
percig érleljük. Szükség esetén ismételten ízesítjük. Reszelt juhsajttal
meghintve is tálalhatjuk. A maradék-mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 45 perc, adagonként
1170 joule-t (280 kalóriát) tartalmaz.