Hozzávalók: 1 kiló puha marhahús,
fokhagyma, ízlés szerint, 1 apróra vágott hagyma, oregano, 1 nagy citrom leve,
krumpli ízlés és szükség szerinti mennyiségben;
Elkészítés: A húst feldaraboljuk,
és lyukakat szúrunk bele, amikbe fokhagyma darabokat teszünk. Ezután
belisztezzük, jól lerázzuk a lisztet és kisütjük erős tűzön, hogy szép pirosak
legyenek. Miután kivesszük a húst, az olajban megüvegesítjük az apróra vágott
hagymát is. Húst, hagymát beletesszük a kuktába, felöntjük annyi vízzel, hogy
majdnem ellepje a húst, sózzuk, borsozzuk és megfőzzük (kuktában fél óra - 3/4
óra, a hús öregségétől függően). Miután megfőtt kinyitjuk a kuktát és
hozzáadjuk a citromlevet és az oregánót. Az elejétől nem ajánlott ezeket
hozzátenni az ételhez, mert a citrom megkeményíti a húst, míg az oregano
megkeseríti. Újból kicsit összefőzzük. Kivesszük a húst, és a lébe beletesszük
a nagy darabokra vágott krumplit. Ha nagyok a krumplik negyedbe vágjuk, ha
kicsik csak félbe. Annyi krumpli kell, hogy szorosan kitöltsék a fazekat, de ne
legyen két réteg, mert akkor nem lesz ízletes, hisz kell még vizet adnunk
hozzá. Még egy kis sót adunk hozzá. Ha megfőtt a krumpli és sok a leve, még egy
kicsit főzzük, hogy a leve elfőjön, és finom szósz maradjon.