OMLÓS TÉSZTA



Az omlós tésztát „tárta” néven ismerik a görögök. Ezeknél a tésztáknál a lisztet általában nagyobb mennyiségű vajjal dolgozzuk össze. A lisztet mindig jó átszitálni előbb, jobban viselkedik sütés közben. Az elkészítésnél nagyon kell ügyelni arra, hogy a vaj ne olvadjon el a kéz melegétől, mert akkor „elég” a tészta, elveszti a rugalmasságát, formálás közben morzsálódik, szakad. Ezért az omlós tésztát először deszkán késsel kell összedolgozni, a kézzel való összedolgozás, a lehető legkevesebb ideig kell, tartson. Gyúrni nem szabad, csak finom, gyors mozdulattal összehabarni. Ha a tészta összeállt legalább 15 percig pihentessük hideg helyen, mielőtt felhasználnánk.
Hozzávalók egy alapadaghoz: 2 csésze liszt, 120 gr friss, kemény, hideg vaj kockákra vágva, 2 kanál cukor, 2 tojássárga vagy 1 tojás, csipet só, hideg víz, tej vagy tejföl, amennyit felvesz a tészta, de nem több, mint 5 kanál, citrom vagy narancsreszelék…