Hozzávalók: 1 kg darált marhahús,
1 marék rizs, 1 felvert tojás, 1 apróra vágott hagyma, fél kávéscsésze
olívaolaj, fél kötés petrezselyemzöld, só, bors, kevés liszt,
A tojásos citromöntethez: 2
közepes citrom, 2 tojás;
Elkészítés: A hozzávalókat (a
liszten kívül) összedolgozzuk a fasírthoz hasonló masszába. Feszes kis golyókat
formálunk belőlük, majd egy tányéron lisztbe forgatjuk őket. Egy lábosban
felfőzünk körülbelül 1.3 dl vizet (5-6 csésze), csepp olajat vagy egyéb
zsiradékot teszünk bele, majd beleengedjük a húsgolyókat, és puhára főzzük,
miközben arra is figyelünk, hogy csak egy kevés híg mártás maradjon a lábosban.
Elkészítjük a citromos tojásos
öntetet, leöntjük vele az ételt és melegen tálaljuk.
Ha kimondottan levesnek akarjuk,
akkor nem forgatjuk lisztbe a gombócokat, több vízben főzzük ki, amibe miután
leszedjük a habját, rizst öntünk. Egy kanál rizst számolhatunk tányéronként,
tehát egy nagy fazék, 1 kiló húsból készülő leveshez körülbelül 6 kanál rizst
számolhatunk. Megfőzzük, besavanyítjuk a tojásos-citrom öntettel.