SPENÓTPITA (SPÁNÁKÓPITÁ)



A spenótpita akkor finom igazán, ha a spenóton kívül más illatos fűvel is dúsítják a tölteléket. Ugyanis Görögországban sok fűfélét fogyasztanak, sokat termesztenek is, de a legfinomabbak a vadon, hegyoldalakban nőtt fajták. A magyar ember számára ismerős ezek körül a pitypang, vagy gyermekláncfű (ennek nem fogyasztják a virágát), ebből különösen finom a hegyoldalakban kinőtt fajta, és még ismerős lehet az eperparéj, ezt termesztik is és a piacokon, üzletekben árulják. A spenótpita tulajdonképpen spenótrétes. Lehet csavarva, tekerve is elkészíteni de leginkább rétegesen készítik, hisz az, hamarabb megy. Nagyon kedvelt étel spenótidényben, de fagyasztott spenótból is kitűnő.
Hozzávalók: 1.5 - 2 kg spenót, 1 fej vöröshagyma, 3-4 db újhagyma, 1 db póréhagyma, 1 csokor friss ánizs vagy kapor, ízlésnek megfelelően, 1 marék vadmenta, (diosmó, elmaradhat), 2 dl rizs, 2 tojás. 40-50 dk fetasajt, de lehet akár több is, (helyettesíthető, a román sós telemea túróval). Ízlés szerint, kevés reszelt sárgasajt (elmaradhat), 45 dkg, vagy 6 lap vékony rétestészta, só, bors, olívaolaj,
Elkészítés:
1.       A spenótot megtisztítjuk, leszedjük a leveleket a szárukról és kiselejtezzük a megsárgult leveleket, majd jól átmossuk addig, amíg a vízben nincsen már nyoma sem sárnak vagy piszoknak. Nagy darabokra vágjuk, majd besózva jól átdörzsöljük (egy nagyobb tálban vagy a kagylóban). Hagyjuk állni egy órát a kagylóban vagy egy szűrőben, hogy elfolyjon a leve. Kifacsarjuk, beletesszük egy nagyobb tálba, és hozzátesszük az apróra vágott és megpirított hagymákat, póréhagymát, az apróra vágott ánizst, mentát, a rizst, a felvert tojásokat és a felmorzsolt feta sajtot. Mindezt jól összekeverjük.
2.       Közben egy nagy tepsit kikenünk olajjal, leterítjük az első réteslapot, ezt is megkenjük olajjal, rá a második réteslapot, olaj és harmadik réteslap. Ezt is megolajozzuk, majd ráfektetjük egyenletesen elosztva a tölteléket. Én a töltelék alá szoktam szórni kevés gabonapelyhet is, a biztonság kedvéért. A töltelékre helyezzük a maradék három réteslapot, egyenként mindegyiket megolajozva. A tetején bekarcoljuk a szeletek helyét, vagy megszurkáljuk a lapot, hogy a gőz el tudjon távozni, és ne púposítsa fel a pitánkat. Meglocsoljuk (fröcsköljük) enyhén vízzel, betesszük a sütőbe, közepes sütőben 1 óra alatt szép pirosra sül.