A spenótpita akkor finom igazán,
ha a spenóton kívül más illatos fűvel is dúsítják a tölteléket. Ugyanis
Görögországban sok fűfélét fogyasztanak, sokat termesztenek is, de a
legfinomabbak a vadon, hegyoldalakban nőtt fajták. A magyar ember számára
ismerős ezek körül a pitypang, vagy gyermekláncfű (ennek nem fogyasztják a
virágát), ebből különösen finom a hegyoldalakban kinőtt fajta, és még ismerős
lehet az eperparéj, ezt termesztik is és a piacokon, üzletekben árulják. A
spenótpita tulajdonképpen spenótrétes. Lehet csavarva, tekerve is elkészíteni
de leginkább rétegesen készítik, hisz az, hamarabb megy. Nagyon kedvelt étel
spenótidényben, de fagyasztott spenótból is kitűnő.
Hozzávalók: 1.5 - 2 kg spenót, 1
fej vöröshagyma, 3-4 db újhagyma, 1 db póréhagyma, 1 csokor friss ánizs vagy
kapor, ízlésnek megfelelően, 1 marék vadmenta, (diosmó, elmaradhat), 2 dl rizs,
2 tojás. 40-50 dk fetasajt, de lehet akár több is, (helyettesíthető, a román
sós telemea túróval). Ízlés szerint, kevés reszelt sárgasajt (elmaradhat), 45
dkg, vagy 6 lap vékony rétestészta, só, bors, olívaolaj,
Elkészítés:
1. A spenótot megtisztítjuk, leszedjük a leveleket a szárukról és
kiselejtezzük a megsárgult leveleket, majd jól átmossuk addig, amíg a vízben
nincsen már nyoma sem sárnak vagy piszoknak. Nagy darabokra vágjuk, majd
besózva jól átdörzsöljük (egy nagyobb tálban vagy a kagylóban). Hagyjuk állni
egy órát a kagylóban vagy egy szűrőben, hogy elfolyjon a leve. Kifacsarjuk,
beletesszük egy nagyobb tálba, és hozzátesszük az apróra vágott és megpirított
hagymákat, póréhagymát, az apróra vágott ánizst, mentát, a rizst, a felvert
tojásokat és a felmorzsolt feta sajtot. Mindezt jól összekeverjük.
2. Közben egy nagy tepsit kikenünk olajjal, leterítjük az első
réteslapot, ezt is megkenjük olajjal, rá a második réteslapot, olaj és harmadik
réteslap. Ezt is megolajozzuk, majd ráfektetjük egyenletesen elosztva a
tölteléket. Én a töltelék alá szoktam szórni kevés gabonapelyhet is, a
biztonság kedvéért. A töltelékre helyezzük a maradék három réteslapot,
egyenként mindegyiket megolajozva. A tetején bekarcoljuk a szeletek helyét,
vagy megszurkáljuk a lapot, hogy a gőz el tudjon távozni, és ne púposítsa fel a
pitánkat. Meglocsoljuk (fröcsköljük) enyhén vízzel, betesszük a sütőbe, közepes
sütőben 1 óra alatt szép pirosra sül.