Hozzávalók 4 személyre: 65 dkg marhafelsál,
10 dkg füstölt szalonna, 14 dkg hagyma, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba,
12 dkg rizs, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 zöldpaprika, só, őrölt bors, 2-3 evőkanál
ecet, 4-5 dl húsleves vagy víz.
A kockára vágott szalonnát serpenyőben
kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A szalonna zsírjában
átpirítjuk a nagyjából 2 cm-es kockákra vágott húst. Beletesszük egy szorosan
lefedhető, magas falú cserépedénybe vagy tűzálló tálba, hozzáadjuk a karikára
vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, a felkarikázott sárgarépát,
meglocsoljuk az ecettel, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a húslevessel vagy
vízzel, lefedjük, és nagyjából egy órán át a sütőben sütjük. (A sütőt előzőleg
nem kell felmelegíteni.) Egy óra múltán hozzákeverjük a rizst, a felszeletelt
gombát, valamint a kicsumázott és cikkekre vágott zöldpaprikát. Ha a leve
nagyon elfőtt volna, pótoljuk, és újra lefedve további fél óra alatt a sütőben
készre sütjük. A folyadék arányára kell ügyelni, hogy se száraz ne legyen, se
el ne ázzon ez a kiadós egytálétel.