DARÁLT HÚSOS PITA (KREÁTÓPITÁ)



Hozzávalók: 1 hagyma, 1 kg darált hús, 2 rétegre való rétest, tésztalapok, 5-6 tojás, só, bors, fahéjdarabok, szegfűbors, vad menta, szerecsendió vagy egyéb, tetszés, és ízlés szerinti fűszer
2-3 cikk fokhagyma, 3-4 túlérett paradicsom turmixolva vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv, 1/4 kg feta sajt (helyettesíthető sós telemea túróval);
Elkészítés:
1.       A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tűzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap elkészíteni. A kihűlt darált húsba beleöntünk 5-6 felvert tojást és az összemorzsolt feta sajtot.
2.       Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot, és ezt addig folytatjuk, amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.
3.       A tetejét megkenhetjük tojássárgája, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk, meggyőződünk róla, hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.