Hozzávalók: 1 hagyma, 1 kg darált
hús, 2 rétegre való rétest, tésztalapok, 5-6 tojás, só, bors, fahéjdarabok,
szegfűbors, vad menta, szerecsendió vagy egyéb, tetszés, és ízlés szerinti
fűszer
2-3 cikk fokhagyma, 3-4 túlérett
paradicsom turmixolva vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv, 1/4 kg feta sajt
(helyettesíthető sós telemea túróval);
Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon.
Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét,
fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tűzön rotyogtatjuk
fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap
elkészíteni. A kihűlt darált húsba beleöntünk 5-6 felvert tojást és az
összemorzsolt feta sajtot.
2. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első
réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot, és ezt addig
folytatjuk, amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a
húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a
húsra helyezzük.
3. A tetejét megkenhetjük tojássárgája, pici víz, olaj
keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a
szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük
vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk,
meggyőződünk róla, hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy
tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.