Az egyik legismertebb,
legelterjedtebb és legkedveltebb (főleg a gyerekek által) étel, ami
valószínűleg olasz eredetű lehet.
Hozzávalók: 3/4-1 kg darált hús,
1 hagyma apróra vágva, 3-4 cikk fokhagyma; ízlés szerint fűszerek:
3-4 szegfűbors, 1 fahéjdarab,
csipet vadmenta, só, bors, 3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml
paradicsomkonzerv, 5-6 tojás, reszelt sajt, ízlés szerinti mennyiségben, 1 kg
vastag, hosszú makaróni (2-s számú), besamel krém;
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon.
Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét,
fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tűzön rotyogtatjuk
fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap
elkészíteni. Miután kihült beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve.
2. Majdnem készre főzzük a makarónit (pl. 10 percnyi főzési idő
helyett, 8 percnyi főzés), leszűrjük.
3. Egy nagy kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és
ráöntjük a felvert tojásokat, elegyengetjük hogy a tojásos makaróni mindenhova
egyenletesen jusson. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. Rátesszük, elegyengetjük
a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit, elegyengetjük. Ráöntjük a
besamel krémet, elegyengetjük, megszórjuk bőven reszelt sajttal.
4. Közepes sütőben, alsó rácson addig sütjük, amíg szép piros
lesz a teteje, és az alja is átsül.