PASZTICCIÓ (RAKOTT MAKARÓNI SÜTŐBEN)



Az egyik legismertebb, legelterjedtebb és legkedveltebb (főleg a gyerekek által) étel, ami valószínűleg olasz eredetű lehet.
Hozzávalók: 3/4-1 kg darált hús, 1 hagyma apróra vágva, 3-4 cikk fokhagyma; ízlés szerint fűszerek:
3-4 szegfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors, 3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv, 5-6 tojás, reszelt sajt, ízlés szerinti mennyiségben, 1 kg vastag, hosszú makaróni (2-s számú), besamel krém;
1.       A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tűzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap elkészíteni. Miután kihült beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve.
2.       Majdnem készre főzzük a makarónit (pl. 10 percnyi főzési idő helyett, 8 percnyi főzés), leszűrjük.
3.       Egy nagy kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és ráöntjük a felvert tojásokat, elegyengetjük hogy a tojásos makaróni mindenhova egyenletesen jusson. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. Rátesszük, elegyengetjük a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit, elegyengetjük. Ráöntjük a besamel krémet, elegyengetjük, megszórjuk bőven reszelt sajttal.
4.       Közepes sütőben, alsó rácson addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje, és az alja is átsül.