Hozzávalók: 3 kilós malaccomb
hálóba húzva, egy marék szegfűszeg, 5-6 cikk fokhagyma, 4-5 babérlevél, kisebb
darabokra tördelve-vágva, só, bors, 2 citrom leve, 4-5 kanál vaj, 1.5-2 kg
krumpli, 1 kg mogyoróhagyma,
Szirup: 100 gr vaj, 3 kanál méz;
Elkészítés:
1. A malaccombot lehetőleg a hentessel behúzatjuk hálóba, hogy jó
szoros, kerek hengert kapjunk, ez hozzásegít ahhoz, hogy szép formája legyen a
sültnek, és hogy ne essen szét a hús.
2. Megtűzdeljük azt a felét, ami a teteje lesz, és a két oldalát
szegfűszeggel hogy olyan sündisznószerűen nézzen ki, a szegfűszegek közé pedig
kis lyukakba babérlevél darabkákat és felváltva fokhagyma darabkákat szurkálunk
(a hús aljára is).
3. Sózzuk, borsozzuk (legjobb egy nappal előtte hogy a só, bors
átjárhassa a húst), betesszük szorosan egy őzgerincformába, a tepsi aljába
öntünk egy pohár vizet-citromlevet, teszünk 4-5 kanál vajat, letakarjuk
alumíniumfóliával vagy a forma tetejével és betesszük forró sütőbe.
4. Mikor a hús illata érződik, lefokozzuk a sütőt majd egész
lassú tűzön, 3-4 órát sütjük.
5. A krumplit megmossuk, pár percig főzzük héjában. Meghámozzuk, kihűtjük, nagyobb darabokra
vágjuk (ha forrón próbáljuk ezt a műveletet elvégezni, szétesnek a
krumplidarabok) és átsütjük olívaolajon.
6. A mogyoróhagymát megpucoljuk, átsütjük olívaolajon.
7. A krumplit és a hagymát egy akkora méretű tepsibe tesszük,
ahova középre befér a hús is. Mikor a hús megpuhult, átköltöztetjük a hagymás
tepsibe.
8. Összeolvasztjuk a mézet a vajjal, a sziruppal megöntözzük jól
a húst, majd az egészet visszatesszük a sütőbe, és pirosra sütjük, miközben
öntözgetjük a levével. Melegen és hidegen is tálalható. Hidegen könnyebb
szeletelni a húst, míg melegen, nagyon kell vigyázni, mert forgácsolódik.