Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 50
dkg füstöltoldalas, 1 kg füstölt házikolbász, 20 dkg füstölt szalonna, 1,5 kg
házilag savanyított káposzta, 15-16 középnagyságú savanyú káposztalevél, 3 fej
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 csöves paprika, 10 dkg rizs, 1 tojás; só,
bors, majoránna, tejföl. néhány szem köménymag.
Elkészítés: A savanyított
káposztát két fej finomra vágott vörös hagymával, a kettévágott csöves
paprikákkal és a köménymaggal megfelelő nagyságú lábasba tesszük. A húst megdaráljuk,
beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, a finomra vágott
harmadik fej vöröshagymát nyersen, az összezúzott fokhagymát, ízlés szerint sót
és a fűszereket a megmosott rizst és a tojást. Jól összekeverjük, megtöltjük
vele a káposztaleveleket. Rá helyezzük a lábasba készített káposztára az
oldalassal és a kolbásszal együtt. Felöntjük vízzel, és lassan, 2 órán át,
főzzük. Ekkor a töltelékeket, az oldalast és a kolbászt kiszedjük, a káposztát
gyenge rántással berántjuk, hogy sűrű, ne legyen. Visszarakjuk a töltelékeket,
és egy félóráig még főzzük. Tálaláskor öntsük le tejföllel, és csurgassuk meg
paprikás lével.