Gyuvecs 1.
Hozzávalók:
75 dkg paradicsom, 50 dkg zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 2 dl rizs, 4 szelet sertéstarja,
4 dl tejföl
Elkészítés:
A paradicsomot, a zöldpaprikát meg a hagymát karikákra vágjuk, a rizst csak megmossuk,
de nem főzzük meg. Egy mély tűzálló tálba a következő sorrendbe rakjuk bele a
hozzávalókat: hagyma, paradicsom, rizs, paprika, hús, paprika, rizs,
paradicsom. A sorrendet ne tévesszük el, mert csak így puhulnak meg az
alapanyagok, csak így nyeri a gyuvecs (dzsuvecs) különleges jó ízét. A közöket
természetesen sózzuk. Az egészet leöntjük tejföllel, és a tálat lefedve a
sütőben kb. egy óra hosszat sütjük. Végül a fedőt levéve róla, megpirítjuk a
tetejét.
Gyuvecs 2.
30 dkg sertéscomb, 30 dkg birkacomb, 20 dkg
füstölt szalonna, l jó nagy fej vöröshagyma, 1 kis padlizsán, 6 zöldpaprika, 6
paradicsom, 1 dl rizs, 2 nagy burgonya, só, őrölt bors, pirospaprika,
petrezselyemzöld, 1 l leveslé
A jól megmosott húsokat és a szalonnát
külön-külön kis kockákra összevágjuk. A szalonnát saját zsírjában kiolvasztjuk,
és a nagyobb kockákra vágott hagymát megpirítjuk benne. A zöldségeket szükség
szerint megtisztítjuk, megmossuk, majd felkarikázzuk. A rizst átválogatjuk,
megmossuk. Egy előre beáztatott római tál aljára zöldségeket rakunk, majd húst,
hagymás szalonnatepertőt, rizst és a többi zöldséget. Közben sóval, borssal,
pirospaprikával, finomra vágott petrezselyemzölddel és fokhagymával
fűszerezzük. Ráöntjük a leveslét, és szükség szerint annyi vizet, hogy az
alapanyagokat éppen ellepje. Az edényre rátesszük a tetejét, és sütőben,
közepes hőmérsékleten kb. 2 órán keresztül pároljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra
Jó tanács: Eredetileg kizsírozott
vasfazékban készítették az ételt, fedő helyett pedig frissen gyúrt és az edény
pereméhez jól odatapasztott tésztával takarták le a tetejét.