A „galaktobureko” a szirupos
sütemények kategóriájába tartozik, és mint olyan az egyik legkedveltebb. Nem
nehéz az elkészítése és édesszájúaknak garantáltan kedvence.
Hozzávalók, (egy 25x40 cm-s
tepsihez): 12 vékony réteslap, olvasztott vaj a lapok kenéséhez;
A krémhez: 2 l tej, 1 csésze
cukor, 2 leveseskanál friss, olvasztott vaj, 1 csésze aprószemű szőke búzadara
(gríz), 5-6 tojás, egy kis vaníliapor, 1 leveseskanál citromhéjreszelék;
A sziruphoz: 3 csésze cukor, 2
csésze víz, 1 citromnak a leve, 1 fahéjrúdacska;
Elkészítés:
1. A tejet egy lábosban odatesszük főni.
2. A tojásokat jól felverjük, majd összekeverjük a vaníliával, a
cukorral és a búzadarával. Ahogy felfő a tej, levesszük a tűzről, és egy
keveset a tojásos masszához öntünk folyton kavargatva azt. Mikor így jól
felhígítottuk a masszát és a hőmérsékletkiegyenlítés elvének eleget téve,
felforrósítottuk, az egészet beleöntjük - kevergetés közben - a tejbe, majd
visszatesszük az alacsony hőfokú lapra, hogy felfőzzük. Miután felfőtt a krém
kavargatva besűrítjük, majd levesszük a tűzről, beletesszük a vajat, feloldjuk.
3. Megvajazzuk a tepsit és belehelyezzük az első 6 réteslapot, de
úgy hogy egyenként mindegyiket megvajazzuk (megkenjük egy ecset segítségével az
olvadt vajjal). A lapok széleit hagyjuk kilógni a tepsiből. Miután mind a 6 lap
le van terítve, ráöntjük egyenletesen a krémet, majd a lapok széleit
ráhajtogatjuk. Ezek után egyenként megvajazva rátesszük az egészre a következő
6 réteslapot. Ha a széleik kilógnak, a végén begyúrjuk a tepsi oldalai mentén a
sütemény mellé.
4. Az ilyen módon előkészített lepény tetején késsel bejelöljük a
szeleteket, majd megfröcsköljük vízzel. Előmelegített közepes sütőben 180 fokon
kell sütni körülbelül 50-60 percet, amíg a krém átsül, és a felső réteslap jól
megsül. A legjobb, ha a sütő alsó rácsára tesszük, hogy biztosan átsüljön az
alsó lap is. Közben elkészítjük a szirupot.
5. A sziruphoz való alapanyagokat együtt főzzük körülbelül 5
percig. A citromlevet egy fél citrom héjával is lehet helyettesíteni, ez
esetben miután a szirup készen van, a citromhéjat értelemszerűen kidobjuk.
6. Kivesszük a megsült lepényt a sütőből, és merítőkanállal
lassanként ráöntjük a langyos szirupot, úgy hogy minden részére jusson. Ne
ijedjünk meg, ha soknak tűnik, mire kihűl a lepény, jól beszívja az egészet.
Kihűlésig nem szabad betakarni a lepényt, mert megpuhulnak, eláznak a felső
lapok, amelyeknek ropogniuk kell.