Bigos 1.
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg savanyú
káposzta, 20 dkg marhafelsál, 20 dkg sertéslapocka, 20 dkg füstölt oldalas, 1
fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 pohár vörösbor, só, bors, olaj.
A savanyú káposztát kevés vízben félpuhára
fűzzük. Olajon üvegesre pároljuk a kockákra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a
kockákra vágott marhahúst. Pár perc múlva beletesszük a füstölt oldalast,
felöntjük a borral, és lefedve 1 órát fűzzük. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra
vágott sertéslapockát. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, az elpárolgott
levet húslevessel vagy borral pótoljuk, és további fél órát főzzük. Végül
hozzáadjuk a káposztát is, majd összefűzzük. Ízlés szerint. füstölt kolbászt is
főzhetünk bele. Mint minden káposztaétel, ez is jobb másnap.
Bigos 2.
Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg savanyú
káposzta, 1 fej hagyma, 3 paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg
füstölt szalonna, 15-20 dkg kolbász, 30 dkg sertéshús, 3 cl vodka vagy 1 dl
bor, só, 1-2 gerezd fokhagyma, majoránna, 2-3 dl húsleveslé (lehet kockából
is), 6-8 dkg vaj, liszt.
A savanyú káposztát annyi vízzel, hogy
ellepje, fedő nélkül puhára főzzük. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük,
megpirítjuk benne, az apróra vágott hagymát. Átforgatjuk rajta a kockára vágott
húst, karikára vágott kolbászt, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, a cikkekre
vágott paradicsomot vagy a paradicsompürét, meghintjük, borssal, majoránnával,
attól függően, hogy mennyire sósa káposzta, megsózzuk, beleöntjük a vodkát vagy
a bort (lehet fehér is, vörös is), még kis húsleveslét teszünk hozzá, és az
egészet puhára pároljuk. Ha kész, összekeverjük a káposztával, de az igazi
bigost rétegesen rakják le. A tűzálló edény aljára káposzta kerül, arra a hús,
majd újra a káposzta, s a hús. Az egészet káposztával fedjük be. A lisztből,
vajból rántást készítünk, húsleveslével felengedjük, átforraljuk, s a káposztára
öntjük. Közepesen forró sütőben fél órát sütjük és forrón tálaljuk.
Ez a lengyel egytálétel tulajdonképpen nem
ismer szabályokat. Olyan és annyiféle húsból - maradékokból is készítik,
amilyen éppen van otthon. Van, ahol a húsrétegekre szeletelt almát tesznek,
másutt a káposztát aszalt szilvával együtt főzik. Akár így készül, akár úgy, az
a lényeg, hogy forrón kerüljön az asztalra.