Bigos


Bigos 1.

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg savanyú káposzta, 20 dkg marhafelsál, 20 dkg sertéslapocka, 20 dkg füstölt oldalas, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 pohár vörösbor, só, bors, olaj.
A savanyú káposztát kevés vízben félpuhára fűzzük. Olajon üvegesre pároljuk a kockákra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst. Pár perc múlva beletesszük a füstölt oldalast, felöntjük a borral, és lefedve 1 órát fűzzük. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott sertéslapockát. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, az elpárolgott levet húslevessel vagy borral pótoljuk, és további fél órát főzzük. Végül hozzáadjuk a káposztát is, majd összefűzzük. Ízlés szerint. füstölt kolbászt is főzhetünk bele. Mint minden káposztaétel, ez is jobb másnap.

Bigos 2.

Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 3 paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg füstölt szalonna, 15-20 dkg kolbász, 30 dkg sertéshús, 3 cl vodka vagy 1 dl bor, só, 1-2 gerezd fokhagyma, majoránna, 2-3 dl húsleveslé (lehet kockából is), 6-8 dkg vaj, liszt.
A savanyú káposztát annyi vízzel, hogy ellepje, fedő nélkül puhára főzzük. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, megpirítjuk benne, az apróra vágott hagymát. Átforgatjuk rajta a kockára vágott húst, karikára vágott kolbászt, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot vagy a paradicsompürét, meghintjük, borssal, majoránnával, attól függően, hogy mennyire sósa káposzta, megsózzuk, beleöntjük a vodkát vagy a bort (lehet fehér is, vörös is), még kis húsleveslét teszünk hozzá, és az egészet puhára pároljuk. Ha kész, összekeverjük a káposztával, de az igazi bigost rétegesen rakják le. A tűzálló edény aljára káposzta kerül, arra a hús, majd újra a káposzta, s a hús. Az egészet káposztával fedjük be. A lisztből, vajból rántást készítünk, húsleveslével felengedjük, átforraljuk, s a káposztára öntjük. Közepesen forró sütőben fél órát sütjük és forrón tálaljuk.
Ez a lengyel egytálétel tulajdonképpen nem ismer szabályokat. Olyan és annyiféle húsból - maradékokból is készítik, amilyen éppen van otthon. Van, ahol a húsrétegekre szeletelt almát tesznek, másutt a káposztát aszalt szilvával együtt főzik. Akár így készül, akár úgy, az a lényeg, hogy forrón kerüljön az asztalra.