Hozzávalók: 1 db nyers
marhanyelv, 1 hagyma, 1 szál sárgarépa, l szál fehérrépa, 1 kanál zsír, fél
csésze mandula, fél csésze mazsola, só, cukor, egész bors, 2 evőkanál liszt,
citromlé.
A marhanyelvet néhány percig
forró vízben áztatjuk, majd a durva héját lehúzzuk. Megsózzuk, s egy-két napig
a hűtőben állni hagyjuk. A zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, belerakjuk a
felkarikázott répákat, néhány szemes borsot, és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk.
Közben a mandulát forró vízbe dobjuk, vékony héját lehúzzuk, és szálasra
vágjuk.
A nyelvet kivesszük a főzőléből,
a hagymát és a zöldségeket összeturmixoljuk. Kevés zsírban cukrot pirítunk,
beleszórjuk a lisztet, barnára pároljuk, felöntjük a zöldséges lével, citromlével
ízesítjük, hozzáadjuk a mandulát, a mazsolát, s a szeletekre vágott nyelvvel
még néhány percig forraljuk. Burgonyafánkkal tálaljuk.