Orosz feketekenyér 1
Hozzávalók: 1 1/3 csésze víz, 1
1/3 ek ecet, 1 1/3 ek malátaszirup, 2 2/3 ek növényi olaj, 2/3 tk cukor, 1 tk
só, 2 ek cukrozatlan kakaó. 1/2 tk szárított hagymapor, 1 tk instant kávé, 2
2/3 tk köménymag, 1/4 k édeskömény, 2/3 csésze zabkorpa, 2 csésze kenyérliszt,
1 1/3 csésze rozsliszt, 2 1/2 tk élesztő
A szobahőmérsékletű összetevőket
ebben a sorrendben tedd a sütőedénybe. Az időzítőt 10 órára állítsd be, válaszd
a "fehérkenyér" programot. Meleg, nedves időben 1/8 csészével
kevesebb vizet használj.
Orosz feketekenyér 2
Hozzávalók: 1cs élesztő, 1ek fehér
cukor, 1 1/2 csésze kenyérliszt, 1 1/2 csésze rozsliszt, 1/4 csésze
teljes-őrlésű (v. Graham- v. vörös-) liszt, 1/2 csésze feldolgozatlan
korpapehely, 1 ek köménymag, 1 tk só, 1 tk instant kávé, 1/4 tk édeskömény
Az alábbi hozzávalókat kis lángon
melegítsd gyakori kevergetés mellett, amíg a csokoládé és a vaj meg nem olvad.
Majd hűtsd le 40-45 fokra:
1 csésze + 2ek víz, 2 ek melasz, 2 k almaecet, 2 ek vaj, 15
g cukrozatlan csokoládé
Tedd az összes összetevőt a
sütőedénybe, és válaszd a "fehérkenyér" programot.
Orosz feketekenyér 3
Hozzávalók: 1 ek ecet, 2 ek
növényi olaj, 1 csésze víz, 1tk szárított hagymapor, 1tk só, 1tk cukor, 1tk
instant kávé, 1 1/2ek sötét cukrozatlan kakaó, 1 csésze sötét rozsliszt, 1 1/2
csésze fehérítetlen kenyérliszt, 1/2 csésze zabkorpa, 2ek köménymag
(elhagyható), 2 1/2tk száraz élesztő
Az első 8 hozzávalót tedd a
sütőedénybe. Keverd, amíg a kávé feloldódik, és a kakaó egyenletesen
szétoszlik. Majd add hozzá a maradék összetevőket, és normál programra állítsd.
Orosz feketekenyér 4.
Hozzávalók (2 kenyérhez): 6 dl
víz, 5 dkg méz, 7,5 dkg élesztő, 1 ek. só, 1 ek. ecet, 1 púpozott kiskanál
köménymag, 2 ek. instant kávé, 2 ek. finomra aprított hagyma, 7,5 dl (kb. 45
dkg) rozsliszt, 4 dl (kb. 22 dkg) finom-liszt a nyújtáshoz: liszt a tetejére: 1
ek. kukoricaliszt, 1 dl víz
A vizet meglangyosítjuk, a mézet
kevergetve feloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Megsózzuk, és
az ecetet, és a fűszereket hozzáadjuk. A kétféle liszttel bedagasztjuk, meleg
helyen letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Belisztezett deszkára borítjuk,
elfelezzük, cipóvá formáljuk, és újabb 45 percig pihentetjük. A cipók tetejét
éles késsel 2-3 helyen bevágjuk. Elő-melegített sütőben, nagy lánggal (200°c,
légkeveréses sütőben 180°c) kb. 45 percig sütjük. A kukoricalisztet a vízzel 1
percig forraljuk, a kész kenyeret alaposan bekenjük vele, és 3 percre
visszatoljuk a sütőbe.