Orosz feketekenyér


Orosz feketekenyér 1

Hozzávalók: 1 1/3 csésze víz, 1 1/3 ek ecet, 1 1/3 ek malátaszirup, 2 2/3 ek növényi olaj, 2/3 tk cukor, 1 tk só, 2 ek cukrozatlan kakaó. 1/2 tk szárított hagymapor, 1 tk instant kávé, 2 2/3 tk köménymag, 1/4 k édeskömény, 2/3 csésze zabkorpa, 2 csésze kenyérliszt, 1 1/3 csésze rozsliszt, 2 1/2 tk élesztő
A szobahőmérsékletű összetevőket ebben a sorrendben tedd a sütőedénybe. Az időzítőt 10 órára állítsd be, válaszd a "fehérkenyér" programot. Meleg, nedves időben 1/8 csészével kevesebb vizet használj.

Orosz feketekenyér 2

Hozzávalók: 1cs élesztő, 1ek fehér cukor, 1 1/2 csésze kenyérliszt, 1 1/2 csésze rozsliszt, 1/4 csésze teljes-őrlésű (v. Graham- v. vörös-) liszt, 1/2 csésze feldolgozatlan korpapehely, 1 ek köménymag, 1 tk só, 1 tk instant kávé, 1/4 tk édeskömény
Az alábbi hozzávalókat kis lángon melegítsd gyakori kevergetés mellett, amíg a csokoládé és a vaj meg nem olvad. Majd hűtsd le 40-45 fokra:
1 csésze + 2ek víz, 2 ek melasz, 2 k almaecet, 2 ek vaj, 15 g cukrozatlan csokoládé
Tedd az összes összetevőt a sütőedénybe, és válaszd a "fehérkenyér" programot.

Orosz feketekenyér 3

Hozzávalók: 1 ek ecet, 2 ek növényi olaj, 1 csésze víz, 1tk szárított hagymapor, 1tk só, 1tk cukor, 1tk instant kávé, 1 1/2ek sötét cukrozatlan kakaó, 1 csésze sötét rozsliszt, 1 1/2 csésze fehérítetlen kenyérliszt, 1/2 csésze zabkorpa, 2ek köménymag (elhagyható), 2 1/2tk száraz élesztő
Az első 8 hozzávalót tedd a sütőedénybe. Keverd, amíg a kávé feloldódik, és a kakaó egyenletesen szétoszlik. Majd add hozzá a maradék összetevőket, és normál programra állítsd.

Orosz feketekenyér 4.

Hozzávalók (2 kenyérhez): 6 dl víz, 5 dkg méz, 7,5 dkg élesztő, 1 ek. só, 1 ek. ecet, 1 púpozott kiskanál köménymag, 2 ek. instant kávé, 2 ek. finomra aprított hagyma, 7,5 dl (kb. 45 dkg) rozsliszt, 4 dl (kb. 22 dkg) finom-liszt a nyújtáshoz: liszt a tetejére: 1 ek. kukoricaliszt, 1 dl víz
A vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Megsózzuk, és az ecetet, és a fűszereket hozzáadjuk. A kétféle liszttel bedagasztjuk, meleg helyen letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Belisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, cipóvá formáljuk, és újabb 45 percig pihentetjük. A cipók tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk. Elő-melegített sütőben, nagy lánggal (200°c, légkeveréses sütőben 180°c) kb. 45 percig sütjük. A kukoricalisztet a vízzel 1 percig forraljuk, a kész kenyeret alaposan bekenjük vele, és 3 percre visszatoljuk a sütőbe.