Zöldséges bitok



Megtisztítunk és sós vízben, kuktában vagy pároló betéten megfőzünk egy fél kiló apró szemű burgonyát.
Közben kifejtünk és egy másik edényben, sós vízben megfőzünk egy kiló nyári fejteni való babot. Felolvasztunk 5 deka vajat, hozzáöntjük a burgonyaszemeket meg a levétől leszűrt babot, és gazdagon meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Forró tálba öntjük, és melegen tartjuk. Egy fél kiló darált sertéshúst összegyúrunk egy kis fej összevágott vöröshagymával, egy csokor vagdalt petrezselyemzölddel, késhegynyi sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval, sóval, törött borssal meg egy nyers tojással, és kis húsgombócokat formázva belőle, kevés olajon ropogósra sütjük. Az összekevert forró zöldségre fektetjük, és tetejére fűszeres paradicsommártást öntünk. (A paradicsommártáshoz két evőkanál olajon megpirítunk egy kis fej reszelt, vagy összevagdalt vöröshagymát, hozzáadunk két gerezd tört fokhagymát. hat darab nyolcrét vágott friss paradicsomot. és sóval, törött borssal, késhegynyi kakukkfűvel meg két babérlevéllel fűszerezve addig főzzük, míg a paradicsom héja össze nem kunkorodott.)