Megtisztítunk és
sós vízben, kuktában vagy pároló betéten megfőzünk egy fél kiló apró szemű
burgonyát.
Közben kifejtünk
és egy másik edényben, sós vízben megfőzünk egy kiló nyári fejteni való babot.
Felolvasztunk 5 deka vajat, hozzáöntjük a burgonyaszemeket meg a levétől
leszűrt babot, és gazdagon meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Forró
tálba öntjük, és melegen tartjuk. Egy fél kiló darált sertéshúst összegyúrunk
egy kis fej összevágott vöröshagymával, egy csokor vagdalt petrezselyemzölddel,
késhegynyi sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval, sóval, törött borssal meg
egy nyers tojással, és kis húsgombócokat formázva belőle, kevés olajon
ropogósra sütjük. Az összekevert forró zöldségre fektetjük, és tetejére
fűszeres paradicsommártást öntünk. (A paradicsommártáshoz két evőkanál olajon
megpirítunk egy kis fej reszelt, vagy összevagdalt vöröshagymát, hozzáadunk két
gerezd tört fokhagymát. hat darab nyolcrét vágott friss paradicsomot. és sóval,
törött borssal, késhegynyi kakukkfűvel meg két babérlevéllel fűszerezve addig
főzzük, míg a paradicsom héja össze nem kunkorodott.)