Zakuszka



Hozzávalók: 8 vékony szelet kenyér, 10 dkg vaj, 1 szelet füstölt lazac, 2 főtt tojás, 8 mokkáskanál kaviár, 1 citrom, 10 dkg sajt, 1 teáskanál paradicsompüré, petrezselyemzöld vagy citromfű a díszítéshez
A kenyereket megpirítjuk, és a szeletekből éles kés, vagy kiszúró segítségével téglalap, háromszög és csillag alakzatokat formázunk. A lazacot ugyanolyan háromszögekre vágjuk, mint a kenyeret, a vékony sajtszeletekből csillagformákat készítünk, az egyik keményre főtt tojást felkarikázzuk. A teljesen kihűlt, formázott pirítósokat megkenjük vajjal. A maradék vaj felében elkeverjük a paradicsompürét, a másik felét összedolgozzuk egy keményre főtt tojás sárgájával, közben egy-két csepp citromlével ízesítjük. A maradék sajtot megreszeljük. A lazacdarabokat a háromszög, a tojáskarikákat a téglalap, a sajtot a csillag formájú kenyérre tesszük. A tojás közepére kaviárt halmozunk, és pici citromszelettel díszítjük. A lazacos falatokat tojással elkevert vajjal és citromszelettel díszítjük, a sajtos falatok tetejére paradicsompürés vajat teszünk, és megszórjuk reszelt sajttal. Tetszés szerint díszíthetők salátalevéllel, olajbogyóval, hagymakarikával stb.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Jó tanács: A zakuszkát magyarul étvágyfalatnak nevezhetjük, hisz belőle egykét darabot fogyasztanak étvágycsinálónak.