Hozzávalók 4 személyre: 1.2 kg ponty, 2
kisebb sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 nagyobb hagyma, 1 csomó petrezselyem, kevés
zeller, 8-10 szem feketebors, mazsola (2-3 evőkanál), 2,5 dl vörösbor, cukor,
ecet, liszt, 5 dkg vaj, a ponty vére, só.
Az egyik megtisztított sárgarépát, fél
fehérrépát, fél hagymát és a zellert felvágjuk, s annyi vízben tesszük fel főni
- a fekete borssal és az egészben hagyott petrezselyemmel hogy éppen ellepje.
Ízlés szerint sózzuk, s amikor a víz felmelegedett, hozzáadjuk a halszeleteket,
s erős lángon, fedő nélkül megfőzzük, vigyázva arra, hogy a halhús szét ne
essen. Ha megfőtt, tálra szedjük. Vajon megpirítjuk az apróra vágott másik fél
hagymát, sárga- és fehérrépát, meghintjük kevés liszttel, feleresztjük a ponty
átszűrt főzőlevével (2-3 dl), s a borral, majd 20-30 percig főzzük. Ha kész,
leszűrjük, hozzákeverjük a hal vérét, a mazsolát, ízlés szerint cukrozzuk,
sózzuk, ecetezzük, s kis lángon kb. fél órát főzve besűrítjük. Tálalásnál
keveset a mártásból a halra öntünk, a többit csészében adjuk az asztalra.
Ez a karácsonyi lengyel étel készülhet a
bor helyett sörrel is, a fűszerekhez jöhet még szegfűbors és borókabogyó is. A
zöldségeket azonban a szűrésnél nem szabad áttörni, csak egy kicsit
átnyomkodni.