Hozzávalók:
80 dkg paradicsom, 8 dl csontlé, 8 dkg vöröshagyma, 5 dkg zeller, 1 szál zellerlevél,
2 g őrölt fehér bors, 2 g oregano, 5 dkg porcukor, 5 cl vodka, só.
A
habgaluskához: 4 db tojásfehérje, 3 cl vodka, só.
Kiválogatjuk
a nagyobb méretű, szép paradicsomokat, megmossuk, és negyedekbe vágva egy
fazékba tesszük. Ráöntjük a zsírtalanított csontlevet, és nem erős tűzön
főzzük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a kisebb darabokra vágott zellergumót, a
zellerlevelet, az őrölt fehér borsot és az oregánót. Sóval, cukorral ízesítjük.
Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáadjuk a vodkát, majd a tűzről levéve
finom szűrőn átszűrjük, és a levest lehűtjük. Közben a tojásfehérjét kemény
habbá verjük, sóval és vodkával ízesítjük, majd kanállal a sós, forrásban lévő
vízbe szaggatjuk. Előhűtött csészékbe merjük a hideg paradicsomlevest, tetejére
tesszük a kihűtött habgaluskákat és megszórjuk apróra vágott metélőhagymával.