Hideg paradicsomleves vodkás habgaluskával



Hozzávalók: 80 dkg paradicsom, 8 dl csontlé, 8 dkg vöröshagyma, 5 dkg zeller, 1 szál zellerlevél, 2 g őrölt fehér bors, 2 g oregano, 5 dkg porcukor, 5 cl vodka, só.
A habgaluskához: 4 db tojásfehérje, 3 cl vodka, só.
Kiválogatjuk a nagyobb méretű, szép paradicsomokat, megmossuk, és negyedekbe vágva egy fazékba tesszük. Ráöntjük a zsírtalanított csontlevet, és nem erős tűzön főzzük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a kisebb darabokra vágott zellergumót, a zellerlevelet, az őrölt fehér borsot és az oregánót. Sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáadjuk a vodkát, majd a tűzről levéve finom szűrőn átszűrjük, és a levest lehűtjük. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, sóval és vodkával ízesítjük, majd kanállal a sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Előhűtött csészékbe merjük a hideg paradicsomlevest, tetejére tesszük a kihűtött habgaluskákat és megszórjuk apróra vágott metélőhagymával.