Hozzávalók (4-6 személyre) 1 db
1,5 kg-os kacsa, 5 dkg szárított, vagy 10 dkg friss gomba, 2 dl tejföl, 5 dl
víz, 1 kávéskanál liszt, kevés zsír, olaj
A kacsát kevés zsírban vagy
olajban, serpenyőben vagy tepsiben tüzön forgatjuk kb. 4 percig, majd kevés víz
vagy húsleves hozzáadásával puhára pároljuk. Hogy ezután a bőre mégis ropogós
legyen, erős lángon visszatesszük a sütőbe és - mintegy fél óra alatt - készre
sütjük, óvatosan kivesszük a tepsiből, s amint kihűlt 4-6 darabra vágjuk.
Elkészítjük a gombamártást: A sült levét összehabarjuk a tejföllel és a
liszttel, állandó keverés közben hozzáadjuk a felszeletelt gombát, s készre
pároljuk. A lengyelek hagyományos körete a kása, de adhatunk hozzá párolt rizst
is. Tálaláskor a tálon elterített kására vagy rizsre tesszük a kacsadarabokat,
s külön hozzá a forró gombamártást.