Krakkói kacsa



Hozzávalók (4-6 személyre) 1 db 1,5 kg-os kacsa, 5 dkg szárított, vagy 10 dkg friss gomba, 2 dl tejföl, 5 dl víz, 1 kávéskanál liszt, kevés zsír, olaj
A kacsát kevés zsírban vagy olajban, serpenyőben vagy tepsiben tüzön forgatjuk kb. 4 percig, majd kevés víz vagy húsleves hozzáadásával puhára pároljuk. Hogy ezután a bőre mégis ropogós legyen, erős lángon visszatesszük a sütőbe és - mintegy fél óra alatt - készre sütjük, óvatosan kivesszük a tepsiből, s amint kihűlt 4-6 darabra vágjuk. Elkészítjük a gombamártást: A sült levét összehabarjuk a tejföllel és a liszttel, állandó keverés közben hozzáadjuk a felszeletelt gombát, s készre pároljuk. A lengyelek hagyományos körete a kása, de adhatunk hozzá párolt rizst is. Tálaláskor a tálon elterített kására vagy rizsre tesszük a kacsadarabokat, s külön hozzá a forró gombamártást.