* nevét Karl
Nesselrode (1780-1862) gróf, orosz politikusról, megalkotójáról kapta. Befőzött
gyümölcsöket, diót, stb. tartalmazó keverék, fagylaltokban, pudingokban,
tortákban használatos. Az ünnepi időszak
a legalkalmasabb, hogy a rokonságot, a barátokat egy kávéra, néhány süteményre
vendégül lássuk. Az ünnepi vigalmaknak ez a legegyszerűbb, egyszersmind
legnépszerűbb módja. A gondos háziasszony előre tervez, és hűtőszekrényét még
idejében Ínyenc sütemények garmadájával tölti meg. E sütemények listáján a
hideg Nesselrode szelet előkelő helyet foglal el. Így azután a felszolgálás
előtt a tortát csak ki kell venni a hűtőből, a karácsonyt jelképező hófehér
tejszínhabbal kell megkoronázni és néhány mélyhűtött (maraschino) cseresznyével
"feldobni". Ezáltal az egész ugyanolyan kedves lesz a szemnek, mint a
szájnak.
Hozzávalók:
0, 5 dl felezett, mélyhűtött (maraschino) cseresznye felolvasztva és lecsepegtetve,
megszárítva, 2 evőkanál konyak, 1, 5 dl tej, 1 dl méz, 2 db tojás jól
meghabarva, 1 db kb. 24 cm átmérőjű, kivájt Graham tortalap, 1/8 teáskanál
tejsodó, 1 dl vegyes kandírozott gyümölcs, narancs- és citromhéj, 1 dl apróra
vágott dió, 1 dl apróra zúzott csokoládétörmelék, 3 dl felvert tejszínhab.
Tegyük a
cseresznyéket és a konyakot egy kis edénybe, és több órán át, hagyjuk állni,
még jobb, ha egész éjszaka pihentetjük. Keverjük össze a tejet, a mézet, a
habart tojásokat és a sót. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük
a keveréket, míg az forrni nem kezd, és enyhén meg nem sűrűsödik. Öntsük aztán
egy közepes méretű tálba, és alaposan hűtsük le. Keverjük bele a cseresznyét, a
kandírozott gyümölcsöket, a diót, a csokoládédarabkákat és a behűtött tejsodót.
Finoman
adjuk hozzá a tejszínhabot is. Öntsük az egészet a kivájt Graham tortalapba. Fagyasszuk
addig, amíg össze nem áll. Ezután burkoljuk alumínium vagy műanyag fóliába, és
tegyük vissza a mélyhűtőbe. Fagyott állapotban kínáljuk. Elvileg 8-10 adag lesz
belőle, de úgy fogyasszuk, ahogy azt a derékbőségünk diktálja.